Glas

Nieuws laatste update:30 jul 2020

GasTerra krimpt: EBN belangrijker voor glastuinbouw

GasTerra heeft in 2019 met € 8,9 miljard de laagste omzet in jaren gehaald. Voor de onderneming wordt een afbouwplan gerealiseerd.

Dat blijkt uit het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2019. In 2019 heeft GasTerra een winst van € 36 miljoen behaald op een omzet van € 8,9 miljard. Van de winst is € 3,6 miljoen uitgekeerd aan de staat. De winst wordt kunstmatig hoog gehouden. De prijs van het door de NAM aan GasTerra verkochte Gronings aardgas wordt zo vastgesteld dat een winst (voor belastingen) van € 36 miljoen overblijft bij GasTerra.

Door de beperking van winning uit Groningse gasvelden wordt GasTerra komende jaren afgebouwd. Dit jaar wordt daarvoor een afbouwplan ingevoerd. In GasTerra heeft Energie Beheer Nederland (EBN) een aandeel van 40%, heeft de Staat een aandeel van 10% en heeft Shell en Esso ieder 25% van de aandelen.

EBN belangrijker tuinbouw

EBN is ook een staatsdeelneming en wordt steeds belangrijker voor de glastuinbouw door uitbreiding van de taken naar aardwarmte en CO2-opslag. In 2019 startte EBN het project SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) waarbij grote delen van de Nederlandse ondergrond in beeld worden gebracht om kansen voor aardwarmte in te schatten. EBN zal vervolgens samen met marktpartijen starten met het ontwikkelen van aardwarmteprojectem in Nederland. Daarvoor is van het ministerie van Economische Zaken een lening van € 48 miljoen euro verkregen.

De omzet van EBN viel in 2019 lager uit dan in 2018 (€ 2,2 miljard ten opzichte van € 2,7 miljard in 2018). Dat kwam met name door de lagere afzet van gas tegen lagere prijzen waardoor ook het nettoresultaat daalde van € 764 miljoen naar € 256 miljoen. Bijna de hele nettowinst is uitgekeerd aan de staat.

Vrouwen in besturen

Het ministerie houdt in de jaarverslagen bij hoeveel vrouwen in de besturen en directies zitten. GasTerra staat onder leiding van Annie Krist en heeft in de Raad van Commissarissen één vrouw op acht leden. EBN staat onder leiding van Jan Willem van Hoogstraten. Beiden verdienden meer dan de Balkenende-norm in 2019, waarbij Krist (GasTerra) meer verdiende dan haar collega bij EBN. Bij EBN vertrok vorig jaar Diederik Samson uit de Raad van Commissarissen. Voor hem in de plaats werd Sharon Dijksma benoemd in de RvC van EBN, de tweede vrouw in de RvC.

Of registreer je om te kunnen reageren.