Glas

Nieuws

Teler tot kwart miljoen kwijt voor wietteelt in kas

Voor een teler voldoet aan de eisen voor deelname aan de legale wietteeltproef moet hij € 260.000 tot het dubbele investeren. Dat blijkt uit een raming van de regeldrukkosten van de wietproef en is uitgerekend door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het ministerie staat teelt toe bij maximaal tien telers voor tien aangewezen gemeentes. Bij de kostenberekening gaat het ministerie uit van teelt in een binnenlocatie, zoals een kas. Bij een bestaande kas zijn de kosten lager dan wanneer een locatie nog moet worden verkregen.

Beveiligingskosten hoog

Alleen al voor beveiliging en installeren van een kluis is € 150.000 nodig, verwacht het ministerie. Verder zijn de kosten voor het verkrijgen van een Verklaring van goed gedrag (VOG), het stickeren en beplakken plus vervoer gerekend. Als de telers wekelijks aan erkende coffeeshops leveren, bedragen de kosten tussen € 260.000 en € 520.000, berekent het ministerie.

Teler kan in gevaar komen

De Raad van State adviseerde het ministerie nader aandacht te besteden aan de teler. Deze kan in gevaar komen door de positie van legale teelt ten opzichte van de illegale handel. Ook stelt de Raad van State dat de prijsvorming in de wietproef aandacht behoeft. Zonder vaste prijzen wordt het lastig voor telers het hoofd boven water te houden. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wijst daarbij juist op de nu nog enige Nederlandse teler van medicinale wiet. Deze produceert voor lagere prijzen dan de illegale markt, waardoor te verwachten is dat de maximaal tien aangewezen telers de concurrentie met illegale telers aankunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.