Glas

Nieuws laatste update:23 jun 2020

Markt: dit zijn de record AGF-prijzen in Duitsland

In de maand mei lagen Duitse winkelprijzen voor groente en fruit op een recordniveau.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Zowel groente als fruit was als gezamenlijke categorie niet eerder zo duur in Duitsland in het recente verleden van inflatiemeting. Met een index van boven de 116 punten nemen beide productgroepen duidelijk afstand van het prijsniveau in voorgaande jaren.

Uitschieters

Hoge prijzen waren er vooral voor paprika, kool, ijsbergsla en peren. Bij komkommer volgt de winkelprijs duidelijk de marktverhouding in Duitsland en Europa. Na hoge vroege prijzen, kwam in mei een ongekend slechte afzetperiode, deels veroorzaakt door corona en deels door productie-uitbreiding in Nederland en Duitsland.

Een bijzonder sterke afzetmaand in mei voor paprika is ook zichtbaar in de schappen van Duitse supermarkten. De grote supermarktvraag (na het sluiten van de horeca) lijkt verantwoordelijk voor de hoge prijzen. De krapte werd aangewakkerd door Spaanse productiegaten.

De Europese koolproductie was krap dit voorjaar door problemen in teeltgebieden. Met een index van 152 was dat prijsniveau zelfs extreem in mei. Dit betekent namelijk dat prijzen ruim 50% hoger lagen dan in 2015 in mei, het basisjaar in de inflatieberekening.

Een krappe Italiaanse oogst van peren in 2019 speelt nu nog door op de Duitse markt. De perenprijzen zijn stabiel hoog, ook in mei.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.