Doorgaan naar artikel

Helft Vlaamse groentebedrijven heeft herstel omzet

De helft van de groentebedrijven in Vlaanderen heeft een omzet die gelijk is aan de periode voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête onder teeltbedrijven van de Belgische Boerenbond.

Groentebedrijven zijn relatief hard getroffen door de coronacrisis in de maanden april en mei, blijkt uit de enquête. Gemiddeld lag het omzetverlies in april op 24,4% en 14,7% in mei. Details over de bedrijven in de enquête zijn niet bekend.

Vooral telers van speciale sla, komkommer en gele courgette lijken een flinke tik te hebben gehad. De afzet naar foodservice viel weg in combinatie met logistieke verstoringen aan het begin van de coronacrisis. Voor gekleurde sla is in Vlaanderen ingegrepen om de productie in mei te verminderen. Bij komkommer zijn veel partijen onverkocht uit de markt genomen via de interventieregeling.

Veilingomzet stabiel

De veilingomzet bij REO Veiling lag tot en met april op een vrijwel gelijk niveau als 2019, dat kwam vooral door groei bij producten als komkommer en trostomaten. Het omzeteffect van de coronacrisis is daarmee niet goed zichtbaar. Gewone prijsschommelingen waren er ook. Prei was aanzienlijk minder duur dan in 2019, maar dat was een uitzonderlijk jaar.

De impact van de coronacrisis was van alle land- en tuinbouwsectoren het minst zwaar in de fruitteeltsector. Waar in april nog sprake was van een omzetverlies van 11,8% was dit in mei -0,9%. Er werden vooral problemen verwacht voor het seizoensfruit, vooral voor aardbeien, maar grote prijseffecten bleven uit.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin