Glas

Nieuws

Britten verklaren tomatenteelt ToCV-vrij

Een uitbraak van Tomato chlorosis virus (ToCV) in het Verenigd Koninkrijk in 2018 is beëindigd. Op een teeltbedrijf in Kent is het virus niet meer aangetroffen.

ToCV werd tot dusver in het Verenigd Koninkrijk op één tomatenbedrijf vastgesteld, waarna strikte maatregelen werden genomen in twee tomatenkassen, omdat ook deze tweede van besmetting verdacht werd. Personeel en materiaal werden gecontroleerd ingezet om versleping naar andere kassen te voorkomen. Verder werden maatregelen genomen tegen wittevlieg en werd het besmette gewas gecontroleerd vernietigd aan het einde van het seizoen. Daarnaast werd onkruid rondom de kassen verwijderd.

Archiefbeeld van een ToCV-besmetting. Het Verenigd Koninkrijk is ToCV-vrij. - Foto: Gerard Boonekamp.
Archiefbeeld van een ToCV-besmetting. Het Verenigd Koninkrijk is ToCV-vrij. - Foto: Gerard Boonekamp.

Plantmateriaal opnieuw getest

In de huidige teelt is het plantmateriaal opnieuw getest en officieel vrij verklaard van ToCV. Daarmee is de officiële status van het Verenigd Koninkrijk nu na twee jaar ToCV-vrij. Het betreft geen Nederlandse kassen van RedStar, blijkt uit navraag.

Aanwezigheid in Europa

Nederland heeft de status ToCV-vrij nog niet; de bestrijding is nog niet afgerond. België, Duitsland en Polen zijn nog altijd officieel ToCV-vrij. In zuidelijke EU-landen is ToCV-wel aanwezig. De eerste melding in Europa kwam uit Spanje in 2000. Nederland had de eerste besmettingen in 2017.

Of registreer je om te kunnen reageren.