Glas

Nieuws

Brabant ziet risico’s glastuinbouw oplopen door corona

Bij de ontwikkeling van glastuinbouwgebieden loopt het Ontwikkelingsbedrijf van Provincie Noord-Brabant grotere risico’s door de coronacrisis. Dat blijkt uit het Meerjarenperspectief 2020.

Voor het geplande gebied in Deurne liep het risico van € 16,47 miljoen op naar € 17,01 miljoen. Voor het gebied Prinsenland is dat € 11,71 miljoen, waar dat vorig jaar nog op € 11,31 miljoen lag. De provincie loopt risico’s op waardedaling van de grond door de coronacrisis.

Mogelijk toch vergunningen

De provincie ziet voor het gebied bij Deurne nog altijd ontwikkelingsmogelijkheden. In het Meerjarenperspectief staat dat onder de oude stikstofregels ontwikkeling niet mogelijk was. Onder de nieuwe regels wordt nu toch gekeken naar mogelijkheden om vergunningen te verstrekken. In dat gebied Deurne wordt onderzoek naar aardwarmte gedaan. De start is na het broedseizoen, omdat gebruik gemaakt wordt van dynamiet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Kassenbouw is voorlopig nog niet in beeld rondom Deurne, maar Provincie Noord-Brabant spreekt het streven wel uit. - Foto: Wick Natzijl.
Kassenbouw is voorlopig nog niet in beeld rondom Deurne, maar Provincie Noord-Brabant spreekt het streven wel uit. - Foto: Wick Natzijl.

Voor het gebied Prinsenland wordt bovendien gewerkt aan een toekomstvisie om het gebied ‘af te ronden’. In het proces wordt zo breed mogelijk gekeken naar aspecten als duurzaamheid, arbeidsmarkt en effect op de omgeving.

Warmtenet ligt stil

Eén van de grote projecten van het Ontwikkelingsbedrijf is de warmte- en CO2-levering van Shell in Moerdijk naar het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland. Na lange voorbereiding hebben de partners in november 2019 besloten dit project voorlopig stil te leggen. Met het huidige Landelijke beleid is de aanleg van de kapitaalintensieve infrastructuur voor gebruik van restwarmte financieel niet haalbaar. Alle partijen willen wel graag verder met dit project, stelt de provincie.

De totale investering die nodig is voor de warmteleiding bedraagt € 60 tot € 80 miljoen. Dat is niet op te brengen zonder afdekking door de landelijke overheid. De partners Tuinbouwcoöperatie Nieuw Prinsenland, Shell Moerdijk, Suiker Unie, Enpuls en Provincie Noord-Brabant willen het overleg met de landelijke overheid snel hervatten, blijkt uit het stuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.