Doorgaan naar artikel

Windhoos treft zeker acht kassen Westland

Na de windhoos in Tinte op donderdag, zijn vrijdag kassen in Westland getroffen door een windhoos.

De windhoos heeft vrijdagmorgen 1 mei een spoor van vernieling achtergelaten in Maasland, met een steeds breder schadespoor richting De Lier. Rampendienst Westland schat dat zeker acht bedrijven schade hebben en levert vrijdagmiddag helmen en beschermende kleding af bij de bedrijven.

Opnieuw Prominentbedrijf

Onder de getroffen bedrijven is zeker één tomatenbedrijf van Prominent. Donderdag is ook al een lidbedrijf van Prominent getroffen door de windhoos in Tinte. Bij voorzitter Jack Groenewegen van Prominent zouden vrijdag in De Lier duizend ruiten eruit liggen, bevestigt coöperatie DOOR. Bij tomatenbedrijven is een schade extra zwaar vanwege de strenge virushygiëneregels vanwege ToBRFV.

Ook de coronamaatregelen maken het herstel extra lastig, laat verzekeraar Interpolis weten. Naast de plaatsen in Westland noemt de verzekeraar ook plaatsen buiten Westland, zoals Zevenhuizen en Boskoop. Daar is ook schade door een windhoos. In totaal heeft Interpolis meer dan vijftien meldingen ontvangen van glastuinbouwbedrijven, bij acht bedrijven is de schade enkele honderden tot duizenden ruiten. “Opvallend is dat donderdag in Tinte vooral groentebedrijven getroffen werden, nu veel sierteeltbedrijven”, aldus de woordvoerder.

Schadebeeld wisselend

De windhoos in Westland sloeg toe om kwart over tien vrijdagmorgen en heeft wisselende schadebeelden veroorzaakt. Zo is een gevel geraakt van een tomatenkas, maar is het kasdek van andere tomatenkassen breed beschadigd, waardoor de schade daar groot is.

Donderdag was er een windhoos in Tinte. Het aantal getroffen bedrijven is daar zeven. RedStar is één van de getroffen bedrijven en meldt dat 8.000 vierkante meter uit productie is door de schade. Daar worden de komende weken circa duizend ruiten vervangen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin