Glas

Nieuws

Westland werkt aan proef huisvesting op bedrijven

Gemeente Westland wil op Westlandse teeltbedrijven als proef kleinschalige huisvesting van arbeidsmigranten toestaan.

Westland is met provincie Zuid-Holland in overleg over zo’n proef, stelt wethouder Albert Abee. “We zijn volop in gesprek met de provincie om pilots mogelijk te maken. Als er kwekers zijn met plannen, kunnen ze zich bij ons bekend maken om concrete zaken op te zetten.”

Groot beddentekort in Westland

De gemeente Westland kampt met een groot beddentekort en zag eigen beleid stranden dit jaar om huisvesting voor tweeduizend bedden te creëren. In juni komt Westland daarom met nieuw beleid. Huisvesting op teeltbedrijven is daar onderdeel van, zo lichtte Abee al toe in de laatste commissiervergadering Economie en Financiën (EFO).

Voor Westland zou het toestaan van huisvesting op bedrijven een grote wijziging betekenen. Westland staat dat sinds 2012 al niet meer toe namelijk, vanwege de lastige controle op eerlijke arbeid en huisvesting.

Ook Zuid-Holland ‘moet regels aanpassen’

Volgens Abee moet ook de provincie Zuid-Holland regels aanpassen om de pilots toe te staan in Westland. Details over de pilots gaf Abee niet, zoals het aantal toegestane kamers en bedden en het aantal bedrijven dat in de pilot kan meedraaien.

Met de pilots komt de gemeente het bedrijfsleven tegemoet. Het oude beleid is mislukt en het nieuwe beleid is enigszins vertraagd door de coronacrisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.