Doorgaan naar artikel

Italië weert paprikasnuitkever met teeltverbod

Italië heeft de plaag van de paprikasnuitkever bestreden, die sinds 2013 forse schade maakte in de peper- en paprikateelt.

Nu Italië de bestrijding heeft beëindigd, komt de paprikasnuitkever in Europa officieel niet meer voor. Wel wordt de kever nog regelmatig bij import van pepers aangetroffen. Italië heeft sinds 2013 te kampen met een plaag van de paprikasnuitkever in het gebeid rond Lazio. Ook de Nederlandse paprikateelt had rond die tijd grote schade door bestrijdingsmaatregelen tegen de snuitkever, maar Nederland bracht de uitbraak tot stand. De bestrijdingsmaatregelen in Italië zijn nu ook ten einde. Sinds 2017 is geen paprikasnuitkever meer aangetroffen in teelten in de regio rond Rome.

Teeltverbod chilipeper

Italië moest voor de bestrijding strenge maatregelen invoeren. Een gebied van 115 vierkante kilometer was afgezet als bestrijdingszone, met een geïnfecteerd gebied en bufferzone erom heen. In de geïnfecteerde zone gold een teeltverbod voor chilipepers, blijkt uit rapportage van het internationale platform voor plaagbestrijding en plantenziektes EPPO. De verspreiding van de paprikasnuitkever bleef beperkt tot het besmette gebied.

In 2016 werd de kever voor het laatst gevonden in officiële inspecties en feromoonvallen op de bedrijven in de regio. In de bufferzone is de snuitkever nooit aangetroffen. Ook in andere Italiaanse teeltregio’s is de kever niet aangetroffen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin