Glas

Nieuws

Grote bedrijven krijgen minder steun uit noodfonds

Grote bedrijven krijgen naar verhouding minder steun uit het steunpakket voor de tuinbouw.

Dat blijkt na publicatie van de regeling voor de Tegemoetkoming sierteelt en onderdelen voedingstuinbouw. De regeling voor onder meer telers van groente en fruit en groothandelaren in horecaketens is onder voorbehoud, omdat nog geen officiële goedkeuring van de Europese Commissie is ontvangen.

De regeling kent een plafond, zo blijkt uit details van de regeling. Voor kleine bedrijven (tot € 200.000 omzet in de periode 12 maart tot 11 juni) is de steun maximaal 100.000 euro, maar deze steun bouwt af bij grotere bedrijven.

Steunplafond € 1 miljoen

Bij bedrijven vanaf een miljoen euro omzet (in de periode 12 maart tot 11 juni) is de steun maximaal 49%, omdat daar maximaal € 500.000 mag worden uitgekeerd. Bij bedrijven boven de miljoen euro omzet in die drie maanden neemt het steunbedrag procentueel af door het plafond, blijkt uit details van de regeling.

Koppert maximaal € 1 miljoen

Voor een bedrijf als Koppert Cress betekent deze verdeling van de gelden dat maximaal € 1 miljoen steun beschikbaar komt. De jaaromzet van Koppert is € 40 miljoen. Zijn compensatie zal dus procentueel lager zijn door het ingebouwde plafond en mogelijk naar schatting rond de 10% liggen. Dat percentage kan lager uitvallen als de regeling overtekend wordt. Er is € 600 miljoen beschikbaar, maar bij overtekening worden alle aanvragen verlaagd. Ook wordt bij de uitkering rekening gehouden met steun uit andere overheidsregelingen.

Voorschot

De regeling werkt met een voorschot. Na de aanvraag krijgt het bedrijf de helft als voorschot. Na de aanvraag van de definitieve tegemoetkoming wordt het bedrag binnen acht weken uitgekeerd, gerekend vanaf het moment dat de bewijsstukken zijn ingestuurd en ontvangen, blijkt uit de tekst van de regeling.

Sector kritisch op plafonds

De tuinbouw was kritisch op plafonds in de regeling en ziet nu ook dat de plafonds nog altijd in de gepubliceerde regeling zijn opgenomen. Een reactie wil de Crisisorganisatie Tuinbouw nog niet geven. “We wachten op de Europese goedkeuring, omdat de regeling daardoor nog kan veranderen. Wel adviseren we de steun wel aan te vragen, omdat al voorschotten kunnen worden uitgekeerd”, zegt voorzitter Jaap Bond.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.