Glas

Nieuws

Corona leidt tot vertraging warmteleiding Westland

Onderzoek naar de aanleg van de Leiding door het Midden is vertraagd door de coronacrisis, waardoor ook de planning opschuift.

Dat schrijft het bestuur van de provincie Zuid-Holland (Gedeputeerde Staten) over het project dat als WarmtelinQ bekend staat. De Gasunie heeft aangegeven dat enkele onderzoeken nog niet zijn afgerond, onder meer door coronamaatregelen. Zo zijn de benodigde watertechnische bodemonderzoeken vertraagd, een uitgebreide Bomeneffectanalyse en een notitie over externe veiligheid.

Westlandse aftakking

WarmtelinQ is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Het loopt van de Rotterdamse haven naar het centrum van Den Haag en heeft bij Delft een aftakking naar het Westland en de kassen.

Gedeputeerde Staten hebben deze week gesproken over het tracé, omdat de plannen tot zienswijzes hebben geleid van gemeentes en belanghebbenden. Zo vindt de gemeente Den Haag dat een aantal zaken niet of te beperkt is meegenomen in de voorlopige plannen, zoals veiligheid en stikstofdepositie.

Lees verder onder de foto

Aanleg van een warmteleiding voor duurzame warmte. Netwerken moeten straks op het hoofdnetwerk WarmtelinQ worden aangesloten. Foto: Wick Natzijl.
Aanleg van een warmteleiding voor duurzame warmte. Netwerken moeten straks op het hoofdnetwerk WarmtelinQ worden aangesloten. Foto: Wick Natzijl.

Niet werken in broedseizoen

De zienswijzen en adviezen hebben geleid tot aanpassing van de reikwijdte en het detailniveau van het milieu-onderzoek, schrijft Gedeputeerde Staten. Zo moet de uitvoering zo ontworpen worden zodat niet gewerkt wordt tijdens het broedseizoen en moet het meer ingaan op bescherming van soorten den bijzondere gebieden. Hoe groot de vertraging is van de voorbereiding en aanleg van de warmteleiding, wordt niet bekend uit de brief van Gedeputeerde Staten.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.