Glas

Nieuws 1 reactie

BTW-verlaging op groente niet uitvoerbaar

Een verlaagd btw-tarief op groente en fruit is niet uitvoerbaar, schrijft het ministerie van Financiën in een analyse van verbeteringen van het belastingstelsel.

In dat overzicht van mogelijk te nemen maatregelen volgt een negatief advies voor de verlaging van het btw-tarief voor groente en fruit naar 5%. Dat is de maximaal toegestane verlaging die de Europese Commissie toestaat. Een 0% heffing is onmogelijk door Europese regels.

Beperkt doorberekend

De verlaging van het btw-tarief naar 5% zal beperkt worden doorberekend aan de klanten, verwacht het ministerie. Ervaring in andere arbeidsintensieve ketens toont dit aan, zo staat in het rapport Fichebundel Beleidsopties. Dat betekent dat het ministerie ook geen grote gezondheidseffecten verwacht van de maatregel.

Verwacht wordt dat de maatregel de overheid zo’n € 500 miljoen zal kosten, zonder dat er dus grote gezondheidsvoordelen tegenover staan.

Niet uitvoerbaar

De uitvoerbaarheid van de maatregel is het grootste knelpunt. Hoe gaat de dienst om met bijvoorbeeld voeding met bestanddelen van groente en fruit? Dat vereist een grote inspanning om toezicht te houden op de uitvoering van de regeling. “Het gevolg van deze maatregel is dat de Belastingdienst veel capaciteit nodig zal hebben voor noodzakelijk toezicht, waarbij het vooraf helder is dat dit toezicht hoe dan ook onvoldoende zal zijn voor een correcte naleving”, zo schrijft het ministerie.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Je zou zeggen dat na het debacle met etnisch profileren er nog wat belastingambtenaren over zijn die zeer geschikt zijn voor dit klusje....wat een ongelofelijke kletspraat om nu te zeggen dat een verlaging niet kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.