Glas

Nieuws

Waardedaling tuingrond door coronacrisis

De coronacrisis leidt tot extra risico bij ontwikkeling van glasgebieden door lagere grondprijzen.

Provincie Noord-Brabant bereidt een opheffing voor van haar Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM). De ontwikkeling van glasgebied Nieuw Prinsenland is zo goed als afgerond. Toch zit er een risico op de koopopties voor gronden door de coronacrisis, stelt de provincie nu.

Waardedaling

Vanwege de huidige onzekere marktsituatie in de economie door de coronacrisis is het denkbaar dat de nu nog steeds voorziene aankoop van de bewuste glastuinbouwpercelen niet doorgaat, schrijft de provincie. De koopopties voor de tuingrondpercelen gelden tot eind 2021. Het is mogelijk dat de optiekopers afzien van definitieve overnames, stelt de provincie. Deze bedrijven betalen wel rente en een boete bij het afketsen van de optie. De provincie heeft al uitgevonden dat de gronden nu circa € 1,5 miljoen minder waard zijn dan genoemde prijzen in de koopopties.

Bovenop vorige verliezen

De nieuwe crisis zou de provincie dan opnieuw extra geld kosten, tot circa € 4 miljoen. Sinds de crisis van 2008 heeft de ontwikkeling van glastuinbouwgronden via TOM de provincie en andere aandeelhouders al een totaalverlies van € 12 miljoen opgeleverd. Ook ZLTO is aandeelhouder en draagt een deel van het verlies. Noord-Brabant heeft een forse voorziening aangelegd op verliezen op glasontwikkeling.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.