Doorgaan naar artikel

Telen op afstand in autonome kas extra actueel

De Autonomous Greenhouse Challenge loopt gewoon door. Net als al het teeltonderzoek in Bleiswijk.

Het is bij Wageningen UR Glastuinbouw makkelijker om anderhalve meter afstand te houden op het werk. Ze hebben er immers veel aparte en gecompartimenteerde onderzoekskassen. Het werk in de proefkassen gaat dan ook gewoon door, voorlopig zonder veel problemen. “En als er wel zou moeten worden gekozen omdat er door ziektegevallen meer mensen thuis zouden komen te zitten, dan is de Autonomous Greenhouse Challenge wel de laatste activiteit om stop te zetten”, benadrukt Silke Hemming. “Heel de wereld kijkt mee.”

De Autonomous Greenbhouse Challenge II heeft hoge prioriteit bij WUR Bleiswijk: "Heel de wereld kijkt mee."  - Foto's Gerard-Jan Vlekke / Fotovak

De Autonomous Greenbhouse Challenge II heeft hoge prioriteit bij WUR Bleiswijk: “Heel de wereld kijkt mee.” – Foto’s Gerard-Jan Vlekke / Fotovak

Gewasverzorgers één tegelijk

In de zes kassen van de vijf op afstand werkende teams en het referentieteam van tuinders en WUR-medewerkers loopt per compartiment zelden meer dan één persoon tegelijk rond. De AI-teams en hun kunstmatige intelligentie-systemen werken wel op afstand, maar de gewasverzorging en het oogsten gebeuren nog wel met de hand.

Met camera's en sensoren houden de teams op afstand hun teelten in de gaten. - Foto: Gerard-Jan Vlekke / Fotovak

Met camera’s en sensoren houden de teams op afstand hun teelten in de gaten. – Foto: Gerard-Jan Vlekke / Fotovak

Oogsten goed op gang

Door de overdaad aan zon zijn de oogsten in de kassen inmiddels goed op gang gekomen. In de laatste oogstcijfers die Hemming twee weken geleden op internet publiek maakte zat dat effect nog niet. Half maart moest het referentieteam ‘minimaal één AI-team’ voor zich dulden. “Ook de kwaliteit van de vruchten telt mee in de beoordeling. Eind vorige week konden we nog melden dat de referentie heel hoog scoorde met smaak en brix. Het referentieteam begon wat lager, maar halen nu in op dat gebied.”

Finale en prijsuitreiking ‘digitaal met impact’

De Challenge zal zoals gepland tot en met eind mei duren. Het slotevent op 5 juni in Bleiswijk met een seminar en alle teams kan niet live, maar wel als webinar doorgaan. De prijsuitreiking die op 8 juni zou plaatsvinden op de Greentech in Amsterdam kan ook niet live doorgaan. Op de naar oktober uitgestelde Greentech zal zeker ook aandacht zijn voor de resultaten van de Challenge. Hemming: “Maar we gaan met het bekend maken van de winnaar niet tot oktober wachten. Daar moeten we nog een andere manier voor vinden, die wel dezelfde impact heeft.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin