Doorgaan naar artikel

Stevige schade aan kassen na windhoos in Tinte

Een windhoos trof vanmorgen, 30 april, glasbedrijven in Tinte, met mogelijk een verloren komkommerteelt als gevolg.

De windhoos brak vanmorgen los boven bedrijven aan de Konneweg en Kloosterweg in Tinte (Z.-H.). Het plukpersoneel was net de kas in gegaan.

In totaal zijn vier tuinbouwbedrijven getroffen, waaronder komkommerkwekerij Van Geest, tomatenteler Gebroeders Wubben en tomatenteler RedStar. Dat leidde in totaal bovendien tot vier lichtgewonden, melden hulpdiensten.

Windhoos ging midden over glastuindersbedrijf

Bij Van Geest ging de windhoos over het midden van zijn bedrijf en dus de gangpaden. Dat maakt het lastiger het bedrijf te inspecteren en te herstellen. Gevreesd wordt dat de teelt verloren is gegaan.

“Het is midden over ons bedrijf gegaan, in een brede strook. We zijn nu de paden aan het veiligstellen, maar de kans is groot dat de teelt verloren is”, zegt de onfortuinlijke teler. Hij was juist in productie gegaan met de tweede teelt komkommers.

Lees verder onder de foto.

Schade door windhoos aan de tuinderijbedrijven aan de Konneweg en Kloosterweg in Tinte. - Foto: Vers van Voorne.

Schade door windhoos aan de tuinderijbedrijven aan de Konneweg en Kloosterweg in Tinte. – Foto: Vers van Voorne.

RedStar: alleen hoek eruit

Door de wervelwind is 6.000m² aan kasruimte verloren gegaan bij RedStar aan de Konneweg. Het betreft een hoek van de kas. Het tomatenbedrijf probeert zo snel mogelijk het kasdek te dichten, om de productie te continueren.

Wat de schade voor invloed heeft op de productie, is nog niet duidelijk.

Op het moment dat de wervelwind huishield in onze kas, waren vijftien medewerkers aan het werk

“We zijn hier enorm van geschrokken”, zegt Henri Lambriex, algemeen directeur van RedStar. “Op het moment dat de wervelwind huishield in onze kas, waren er vijftien medewerkers aan het werk. Ik hou mijn hart vast van wat er had kunnen gebeuren. Ik ben blij dat iedereen ongedeerd is. Ook mijn grote dank aan politie, brandweer en ambulances die snel ter plekke waren om hulp te bieden.”

Lees verder onder de foto.

  • Schade aan kassen van RedStar. - Foto: RedStar

    Schade aan kassen van RedStar. – Foto: RedStar

  • Stevige schade aan kassen na windhoos in Tinte

Coronamaatregelen hinderen schadetaxateurs

Verzekeraar Interpolis bevestigt dat het enkele meldingen heeft gehad met behoorlijke schade. ‘Het is nog onduidelijk, we zijn onderweg, maar er liggen aardig wat ruiten uit.”

Het werk van de taxateurs wordt gehinderd door coronamaatregelen. Zij moeten social distancing-regels toepassen bij hun werk. Dat geldt ook voor herstelwerkzaamheden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin