Glas

Nieuws

Jonge aubergineteler maakt turbulente start in 2020

Teler Jan van der Harg (33) startte dit jaar zijn nieuwe auberginebedrijf in een turbulente markt door de coronacrisis.

Van der Harg is zoon van Coforta-teler en paprikateler Jan van der Harg uit Bemmel (Gld.). Met de overname van een auberginebedrijf van 8 hectare in Bemmel kreeg Jan van der Harg jr. de leiding dit seizoen in handen. De start is overdonderend. Terwijl de teler de teelt onder de knie krijgt, kwam de markt in een turbulentie terecht door de coronacrisis, met dagprijzen van € 0,01 tot € 1,80. The Greenery bracht een persbericht uit over de start van de jonge teler in het overgenomen auberginebedrijf. Van der Harg is lid van de jongerenraad van Coforta.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.


  • Jan van der Harg startte in een turbulente coronatijd op de auberginemarkt. - Foto: Ivo Hilgenberg Fotografie

    Jan van der Harg startte in een turbulente coronatijd op de auberginemarkt. - Foto: Ivo Hilgenberg Fotografie

  • Het auberginebedrijf van Jan van der Harg in Bemmel (Gld.). - Foto: Ivo Hilgenberg Fotografie

    Het auberginebedrijf van Jan van der Harg in Bemmel (Gld.). - Foto: Ivo Hilgenberg Fotografie

Coronacrisis vergt flexibiliteit van telers

De markt lijkt nu te normaliseren, met supermarktvolumes die 10 tot 15% hoger liggen dan gebruikelijk. Een logisch gevolg van het gedwongen thuis eten door huishoudens.

De afzetorganisatie laat in een toelichting weten dat de laatste weken veel gevraagd is van telers en van de eigen organisatie om de grillige periode door te komen. Met de focus op retail en gerichte logistieke focus en flexibiliteit van telers voor andere verpakkingen, lijkt de afzetorganisatie daarin te slagen.

Gekozen voor aubergine

Van der Harg koos ervoor de paprikateelt achter zich te laten en zich te gaan richten op de teelt van aubergines. “Het besluit om aubergines te gaan telen werd niet over één nacht ijs genomen, maar lag wel voor de hand. Het bedrijf dat is overgenomen was al ingericht op aubergineteelt. Het was dan ook bedrijfseconomisch beter om dit zo te houden.

Wel is de teelt van aubergines wezenlijk anders dan die van paprika’s. Aubergines groeien sneller waardoor een duidelijk andere klimaatbehoefte is. De focus voor dit jaar ligt dan ook voornamelijk op de teelt om zo snel mogelijk de juiste kennis te vergaren.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.