Glas

Nieuws

Hoop op EU-maatregelen groentenmarkt blijft

Ook zonder extra Europees budget verwacht de groenten- en fruitsector maatregelen uit Brussel om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Dat zegt Luc Vanoirbeek, voorzitter van de werkgroep groente en fruit van Copa-Cogeca, de Europese koepel voor telers en coöperaties. Hij reageert daarmee op Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Woensdag vertelde Wojciechowski geen extra geld vrij te maken voor de aanpak van de economische gevolgen van de coronacrisis. Hij wil dat lidstaten ongebruikt geld voor de plattelandsontwikkeling gebruiken om de land- en tuinbouw te ondersteunen. Volgens de landbouwcommissaris is op die manier zeker € 6 miljard beschikbaar voor steun aan getroffen boeren en tuinders.

Verlanglijst sector

Twee weken geleden pleitte Copa-Cogeca juist voor meer Europese fondsen om de groente- en fruitmarkt te ondersteunen met een mogelijke opkoopregeling. Ook vroeg de Europese koepel om maatregelen zonder extra budget. Dat kan door meer vrijheid te geven aan afzetorganisaties om gelden in te zetten uit de Europese subsidieregeling voor marktordening GMO. Verder vraagt de sector om een soepele opstelling bij controle op de uitvoering van de subsidieregeling.

‘Goede hoop dat maatregelen kunnen worden uitgevoerd’

Vanoirbeek begrijpt de terughoudende opstelling van de Europese Commissie als het gaat om geld. De Europese Commissie zit middenin een discussie over het toekomstige landbouwbeleid en gelden.

“Ik heb wel goede hoop dat maatregelen die geen geld kosten, kunnen worden uitgevoerd. Onze oproep blijft dat je snel moet kunnen blijven schakelen als er problemen ontstaan op de groente- en fruitmarkt. Nu is de markt niet massaal onderuitgegaan, hoewel dat wel geldt voor producten als sla en komkommer. We zitten niet in een situatie als in 2011 toen we massaal intervenieerden. De EU blijft monitoren, maar doet nu geen grote beloftes.” Copa-Cogeca vroeg ook om meer ruimte voor afzetorganisaties om marktafspraken te maken voor landen waar de organisatiegraad achterblijft.

Landbouwraad

Eind april op de vergadering voor EU-landbouwministers moet duidelijk worden met welke maatregelen de landbouwcommissaris wel komt. “De Europese Commissie overweegt veel dingen zoals extra promotie en het beklemtonen van de korte keten, maar bottomline is dat er geen extra budget voor is”, aldus Vanoirbeek.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.