Doorgaan naar artikel

FNV: Inspectie SZW te weinig zichtbaar op bedrijven

Dat de Inspectie SZW door de coronacrisis niet op bedrijven inspecteert, leidt tot meer kritiek.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedde donderdag 24 april aandacht aan toezicht op de werkveiligheid van arbeidsmigranten. Bij meldingen over een onveilige werksituatie voor arbeidsmigranten, komt de inspectie niet ter plekke poolshoogte nemen. De klacht wordt telefonisch besproken met de werkgever. John Klijn, bestuurder FNV-vleessector, zei in de Nieuwsuur-uitzending dat telefonisch toezicht van de Inspectie SZW niet werkt. “Ze krijgen negen van de tien keer te horen dat het eigenlijk wel goed geregeld is. Zolang ze niet zelf een bedrijf binnengaan om te kijken of het coronaproof is, heeft het eigenlijk helemaal geen zin.”

Controle door gemeentelijke toezichthouders

In de uitzending werd niet genoemd dat veel van het toezicht op de 1,5 meter-toepassing nu via regionale verordeningen bij gemeentelijke toezichthouders ligt. Of die verhouding tussen het toezicht van gemeentes en Inspectie SZW in de toekomst ook zo blijft, is niet duidelijk.

Kees van Doorn, directeur van uitzendbureau VDU, noemde in de uitzending de opstelling van de Inspectie onbegrijpelijk. “Dit vind ik ontzettend jammer. Dit is een vitaal beroep wat deze mensen doen. Ze (inspecteurs, red.) horen in het werkveld te staan en te controleren. Er mogen toch geen coronabrandhaarden ontstaan?”

Inspectie SZW behandelt klachten wel

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, stelde eerder deze week in antwoorden op Kamervragen dat meldingen bij de Inspectie SZW wel worden behandeld. Dat dit telefonisch is, schrijft Koolmees niet. “Als de werkgever niet de nodige voorzorgsmaatregelen treft, kan de werknemer, ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of vakbond een melding doen bij de Inspectie SZW.

Indien de Inspectie SZW meldingen ontvangt, wordt per geval bekeken wat met de melding wordt gedaan. Zo kan de Inspectie zelf actie ondernemen, bijvoorbeeld door de werkgever aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid. Indien nodig kunnen meldingen ook worden doorgeleid naar andere instanties, zoals gemeentes.” Bij het toezicht van gemeentes wordt geklaagd dat interpretaties van de 1,5 meter-regels te veel volgens verschillende interpretaties gaat.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin