Glas

Nieuws

Vattenfall ziet af van ruwe-aardwarmteprojecten

Vattenfal draagt vergunningen voor aardwarmte in Nootdorp over aan twee andere ontwikkelaars, omdat het zich focust op gebieden met bestaande netwerken.

Energiebedrijf Vattenfall (voorheen Nuon Energy) heeft de bestaande opsporingsvergunning voor Nootdorp gesplitst in twee vergunningen en zal deze overdragen aan ontwikkelaars Wayland Energy en Hydreco GeoMEC B.V. Die laatste partij gaat verder met Haagse Aardwarmte Leyweg B.V. en Eneco Warmte en Koude B.V. een werkplan indienen bij het ministerie. Wayland Energy doet datzelfde voor het andere deel van de vergunning in Nootdorp.

Ook in Friesland ingetrokken

In december werd al bekend dat Energiebedrijf Vattenfall de aanvraag voor een opsporingsvergunning voor aardwarmte voor Berlikum 2 had ingetrokken. In een toelichting stelt Vattenfall dat het niet meer kiest voor ontwikkeling van projecten zonder bestaand warmtenetwerk. Dit betekent dat het bedrijf ervoor kiest mee te ontwikkelen aan bestaande netwerken in de gebouwde omgeving. Of nog meer aardwarmteprojecten worden overgedragen, is niet bekend.

Voorrang

Het betekent niet dat Vattenfall afziet van aardwarmte als bron. In december stelde Vattenfall in een toelichting op het stoppen in Friesland dat die optie nog open staat “Op dit moment hebben we onze handen vol aan andere projecten. Daarom kiezen we er voor om voorrang te geven aan projecten bij bestaande warmtenetten. Daar beginnen we eerst met het verder ontwikkelen van de warmtebronnen. Het toepassen van geothermie is daar een onderdeel van.”

Of registreer je om te kunnen reageren.