Glas

Nieuws laatste update:19 mrt 2020

Markt: Uitschieters en ontspanning op groenteveiling

De groenteveilingen laten woensdag 18 maart opnieuw een hoge vraag naar groente zien, maar er zijn uitzonderingen.

Witlof in België ging woensdag voor extreem hoge prijzen van de hand. Voor sommige sorteringen lag de prijs ruim boven de € 3,50. Daarmee werd een verwachte stabilisering na hamsteraankopen door het coronavirus juist niet gevolgd en steeg de prijs € 0,80 per kilo ten opzichte van dinsdag.

Ook op de groothandelsmarkten in Frankrijk is de vraag sterk naar witlof. In Nederland kwamen bij The Greenery prijzen van € 1,80 uit de bus. Ook deze prijsstijging is het gevolg van extra coronavraag, maar ook lagere Spaanse aanvoer van groenten.

Meer volume aubergines

Een opvallende prijs is er ook voor aubergine. Die noteerde € 2,50 in België, waardoor ook hier de prijs € 0,70 steeg in een dag. Bij The Greenery kwam een veel groter volume aubergine voor de klok met iets meer ontspanning in de prijzen tot gevolg. The Greenery lijkt onder de huidige omstandigheden van krapte en extra coronavraag de klok zijn werk te laten doen en minder in contracten weg te zetten. De grootste partij aubergine (300) werd verkocht voor prijzen iets onder gemiddeld € 1,50.

Iets lagere prijzen voor komkommer

Bij komkommer was sprake van enige ontspanning in de prijzen. Belgische komkommers van de sortering 350 gram brachten € 0,43 op per stuk. Daarmee is sinds maandag € 0,10 af van de prijzen. Voor de sortering 400 gram had The Greenery de klokaanvoer woensdag verlaagd. Prijzen konden daardoor nog tot € 0,61 oplopen, maar gemiddeld lag de prijs een paar cent lager.

Tekst gaat verder onder de foto.

Rode paprika is opnieuw duurder door extra vraag supermarkten na coronadrukte in de winkels. - Foto: Peter Visser.
Rode paprika is opnieuw duurder door extra vraag supermarkten na coronadrukte in de winkels. - Foto: Peter Visser.

Verwachtingen voor paprika, courgette, asperges en rabarber

Bij rode paprika konden veilingprijzen in België op woensdag nog tot ruim boven de € 3,00 uitkomen, een plus van € 0,60. De groene paprika kwam niet verder dan € 1,68 voor de klok. Daarmee lijkt de verwachting realistisch dat bij stijgende Nederlandse en Belgische lokale productie over een week de markt er heel anders uit kan zien.

Een aantal producten en sorteringen profiteert nu niet van de extra vraag op de dagmarkt. Dat geldt voor producten voor horeca en export. Deze markten leiden onder de coronamaatregelen. Gele courgette, exportsorteringen asperges en rabarber verkopen moeizamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.