Glas

Nieuws

Liander moet tomatenteler meer netcapaciteit geven

Tomatenbedrijf Schenkeveld heeft ook in hoger beroep van de rechter gelijk gekregen in een rechtszaak met Liander over extra netcapaciteit.

Het tomatenbedrijf in glastuinbouwgebied Prima4A in Den Hoorn wil uitbreiden en daarvoor extra netcapaciteit bij Liander contracteren. Vanaf 2017 is dat verzoek verzand in afwijzingen, uitspraken van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en een kort geding. Schenkeveld werd in de uitspraken van ACM en het kort geding steeds in het gelijk gesteld. Ook in hoger beroep heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden het teeltbedrijf in gelijk gesteld.

Uitbreiding Schenkeveld

Het teeltbedrijf stelde zelf dat de bank deze uitspraak zou gebruiken om financiering voor de uitbreiding toe te staan, blijkt uit de uitspraak. Daarmee zou de nieuwbouw groen licht krijgen. Er loopt nog een zaak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven tegen de uitspraak van ACM. De rechter stelt echter nu in hoger beroep dat hij niet verwacht dat de rechter in die zaak tot een andere uitspraak komt. Schenkeveld moet ook onnodig lang wachten op deze uitspraak, waardoor het bedrijf in zijn belangen wordt geschaad zonder dit kort geding.

Geen congestie

Liander mocht het tomatenbedrijf de extra netcapaciteit niet weigeren om datacenters aan te kunnen sluiten. Volgens de rechter blijkt niet uit capaciteitsgegevens dat er contractuele congestie of fysieke congestie is op het betreffende onderstation Haarlemmermeer. Er is genoeg ruimte op het net om zowel de datacenters als de uitbreiding van het tomatenbedrijf van stroom te voorzien, stelt de rechter. Schenkeveld had extra capaciteit van 6,7 MvA gevraagd. Tussen het teeltbedrijf en Liander zijn op last van de rechtbank al afspraken gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.