Doorgaan naar artikel

Kosten drukken vertrouwen ondernemers glastuinbouw

Glastuinders zijn negatief over de toekomst van hun bedrijf door de kostenontwikkeling. In de vollegrond zijn tuinders iets positiever.

Dat blijkt uit de stemmingsmeting van Wageningen University & Research (WUR) via de Agro Vertrouwensindex. Voor de afgelopen metingen in het vierde kwartaal was eind 2019 de meting met het minste vertrouwen van in ieder geval de laatste zeven jaar in de glastuinbouw (voor het vierde kwartaal).

Niet uniek

De bedrijven in de glastuinbouw zijn daarin overigens niet uniek. Ook in andere landbouwsectoren is de toekomstverwachting zwak ontwikkeld en schommelt de score rond 0 (op een schaal van -100 tot 100). Ten opzichte van het derde kwartaal in 2019 was het toekomstvertrouwen in de glastuinbouw overigens wel licht verbeterd.

Vollegrondsgroente

Bij vollegrondsgroente was de toekomstverwachting in het vierde kwartaal ook de slechtste van de laatste zeven jaar, maar in deze teelten is de score van 11,5 nog altijd ruim boven de andere landbouwsectoren (en glastuinbouw).

Positiever over nu

Dat vertrouwen in de toekomst is duidelijk negatiever dan de stemming in het bedrijf op dit moment. In zowel de glastuinbouw als vollegrondsgroente is de stemming over het huidige bedrijf niet te negatief. Beide scoren boven de gemiddelde stemmingsindex voor land- en tuinbouw opgeteld.

Ondernemers in de glastuinbouw kijken redelijk positief terug op de laatste twaalf maanden als het ging om productie, opbrengstprijzen en omzet. Door de kostenontwikkeling bleef de stemming over de winst negatief.

Opbrengstverwachting goed

Over de komende twaalf maanden zijn glastuinbouwondernemers voorzichtig positiever dan een kwartaal geleden. Ook hier verwachten ondernemers hogere opbrengstprijzen en een hogere productie dan een kwartaal geleden. Door de verwachte stijgende kosten daalt echter de winstverwachting.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin