Glas

Nieuws

Franse ingreep komkommer; herstel tomaat en aardbei

Promotieacties met Franse komkommers moet de prijs voor Franse telers beschermen na de prijsval in België en Nederland.

Volgens de Franse economische dienst FranceAgrimer zal het Franse beroep op winkels om Franse komkommer op te nemen, leiden tot rust in het handelskanaal. Dat is nodig nu verschillen tussen binnenlands product en import-komkommers zo groot is geworden. Op groothandelsmarkten in Frankrijk wordt in afgeslankte vorm nog gehandeld in groenten en fruit na de coronacrisis, maar de prijsverschillen lopen op met Belgische en Nederlandse komkommerpartijen.

Grote prijsverschillen

AgriMer schrijft in haar marktverslagen voor komkommer dat promotieacties de handel nu stimuleren in Frans product. Toch daalt de prijs ook voor Frans product. Groothandelsprijzen voor gangbare sorteringen Frans product blijven boven de € 0,50 per stuk, terwijl Belgische komkommers voor minder dan € 0,05 te koop zijn, exclusief transport. Nederlands product wordt in Frankrijk aangeboden voor prijzen van rond de € 0,20 per stuk. Dat is lager dan Spaanse komkommers op verschillende groothandelsmarkten in Frankrijk.

Lees verder onder de grafiek.

Crisis wordt minder

Datzelfde Agrimer merkt donderdag 26 maart op dat de omschakeling naar het Franse teeltseizoen aardbeien donderdag tot een betere vraag leidt. Voor aardbeien gelden gerichte crisismarktmaatregelen waarbij winkels gedwongen zijn prijzen te verlagen. Die maatregel geldt sinds maandag.

Sterkere tomatenmarkt

Ook bij tomaat ziet FranceAgrimer donderdag een herstel. Voor de klassieke sorteringen wint de markt aan kracht en worden minimumprijzen nu verlaagd. Het regionale aanbod voldoet nauwelijks aan de bestellingen, concludeert de Franse dienst.

Of registreer je om te kunnen reageren.