Doorgaan naar artikel

EZK en Zuid-Holland hakken knoop warmteleiding door

Het ministerie van Economische Zaken en provincie Zuid-Holland willen 30 maart kiezen tussen twee warmtetracés en daarmee tussen glasgebieden.

Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten aan de politieke partijen in Provinciale Staten. Het besluit kan genomen worden nu eerste resultaten zijn gepresenteerd in een onderzoek tussen de Leiding over Oost en de Leiding door het Midden. Beide tracés moeten havenwarmte leiden naar steden en glastuinbouwgebieden in Zuid-Holland.

Een keuze tussen de twee leidingen lijkt ten gunste te komen van één groot glasgebied in hetzij Westland of Oostland. Eerder zei de provincie al dat in Oostland wordt gezocht naar alternatieven, vanwege complicaties bij de aanleg van dit hoofdwarmtenet met havenwarmte (Leiding over Oost).

Geheimhouding

Voor deze keuze heeft Bureau CE Delft een onderzoek naar de potentiële warmtevraag in Zuid-Holland gedaan. Hierbij is de potentiële warmtevraag (hoge temperatuur) afgezet tegen verschillende transporttarieven. Ook is per regio gekeken naar de lokale bronnen (lokale restwarmte en geothermie). De uitkomsten van beide onderzoeken zijn niet openbaar. Er rust geheimhouding op de stukken aan de provinciale politici. Voor de provincie staat ook veel op het spel. Door problemen bij Leiding over Oost kon het Warmtebedrijf leveringsafspraken met Vattenfall niet nakomen. Daarvoor dreigen aansprakelijkheidskwesties.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin