Glas

Nieuws

Curator rekent groente Hartman af met Rabo

De curator in het faillissement van teeltbedrijf Hartman rekent ruim 8 ton aan betalingen voor groente af met Rabobank.

Rabobank heeft na de verkoop van het onroerend goed, goodwill en voorraden verpakkingen nog een vordering van € 12,5 miljoen. Dat was € 20,5 miljoen in december in het eerste faillissementsverslag voor verkoop van het onroerend goed en inventaris.

De curator verwacht alle betalingen voor geleverde groente te ontvangen van afnemers, blijkt uit het tweede faillissementsverslag. Bij het andere spraakmakende faillissement in de glastuinbouw, dat van supermarktleverancier Quality Queen, is een deel van de facturen voor glasgroente niet te innen.

Eindafrekening

De hoogte van de vorderingen van Rabobank in het faillissement van Hartman wordt pas duidelijk als alle zekerheden zijn ingewonnen. De curator verkocht een voorraad verpakkingen aan de nieuwe eigenaar Best Fresh en beëindigde een aantal leasecontracten. Een aantal zaken is nog onzeker, zoals een fiscale schuld van circa € 655.000, waarnaar onderzoek loopt en een mogelijke vordering van het UWV. Ook moet de eindafrekening voor energie nog binnenkomen.

Uitspraken volgen nog

Komende maand wordt bovendien nog een aantal uitspraken verwacht van het College voor beroep van het bedrijfsleven en de Rechtbank Noord-Nederland over een subsidiekwestie tussen Hartman en het ministerie van EZK en een persoonlijke lening van Hartman aan het teeltbedrijf.

De curator geeft in het verslag aan nog een rechtmatigheidsonderzoek uit te voeren naar de administratie. Daarvoor heeft Yspeert Advocaten informatie opgevraagd bij de oud-bestuurders. In het laatste afgesloten boekjaar 2018 boekte Hartman een verlies van € 11,9 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.