Glas

Nieuws 1 reactie

Ook Kom in de Kas afgeblazen door coronavirus

Het evenement Kom in de Kas gaat dit jaar niet door. Reden voor het afstel is de landelijke situatie met het coronavirus.

“Het is een besluit uit voorzorg”, schrijft het bestuur van Kom in de Kas. Er worden steeds meer maatregelen opgelegd om verspreiding van het coronavirus in te dammen. En de open dag voor de glastuinbouw is die maatregelen maar vast voor.

‘Gezondheid en geluk van mensen’

Kom in de Kas 2020 had 109 deelnemende bedrijven en honderden vrijwilligers klaar staan om het evenement in goede banen te leiden. Naar verwachting zouden op 4 en 5 april ruim 200.000 bezoekers de kassen bezoeken. “Mensen die kennis willen maken met onze prachtige sector die met haar groenten, bloemen en planten wil bijdragen aan gezondheid en geluk van mensen. Die gezondheid telt dan ook voor ons veel zwaarder dan sectorpromotie en een gezellig evenement. Als bestuur vinden we het jammer dat we het besluit nu moeten nemen”, aldus Kom in de Kas.

‘Eigen bedrijf draaiend houden’

Langer wachten in de hoop dat het coronavirus uitdooft, zou geen recht doen aan de onzekerheid voor direct betrokkenen, aldus het bestuur van Kom in de Kas. “Daarbij hebben de ondernemers sowieso al maatregelen te nemen vanwege de corona-dreiging om de gezondheid van medewerkers te beschermen en het eigen bedrijf draaiend te houden.”

Plantenkweker Schreurs uit Sevenum was donderdag 12 maart nog niet op de hoogte van het uitstel van het publieksbezoek. Het bedrijf laat weten de laatste dagen met coördinatoren van de LLTB in contact te zijn gebleven over een mogelijke afgelasting. Er is bewust gekozen een besluit af te wachten van de landelijke commissie, gebaseerd op adviezen van de overheid en het RIVM. “We hebben de voorbereiding gewoon doorgezet. Als het tijdig tot een besluit komt, is de schade van zo’n besluit minder groot. Dan kun je nog zaken omzetten”, laat het bedrijf weten. Het gaat dan om bijvoorbeeld huur van voorzieningen voor die dag.

Al aangescherpt

Op de website van Kom in de Kas stonden al geen bedrijven uit Brabant en ook geen bedrijven uit het tuinbouwgebied rond Zaltbommel. In deze regio’s waren corona-eisen al aangescherpt. In de regio Westland zouden wel 11 tuinbouwbedrijven meedoen, maar geen tomatenbedrijven door ziektedruk.

Eén reactie

  • J.M.G. Amendt

    Wellicht dat het ook eens tijd wordt om nog eens goed naar het concept Kom in de Kas te kijken, mijn vader zat 42 jaar geleden in de organisatie en stelde bedrijf en zijn hobby imker + bijenhut open voor publiek. De setup was destijds in grote lijn hetzelfde als nu, eigenlijk is er in ruim 42 jaar niks veranderd, wel op innovatie gebied maar dat had je destijds ook kijkend naar de periode 1938 - 1978, met de opkomst van steenwol, computers, aardgas, alu kassen en industrialisatie, de eerste kleuren sorteerders, de tomaten-trillers, spuittechnieken, experimenten met natuurlijke vijanden etc. Ik denk dat het tijd is voor meer flexibiliteit, andere tijden, waarom niet eens in september of oktober, de zomermaanden (er zijn dan veel mensen op vakantie maar je trekt ook een ander publiek, buitenlandse toeristen --> versterkt Holland imago). Je krijgt meer diversiteit, andere identiteit en meer verbinding binnen Agro en aanverwante organisaties. Laat tradities eens los en wees meer flexibel, stap uit die box, het is 2020, verandering van spijs doet eten. Maak het eens kleurrijk, maak het zomers, gooi die aubergines op de barbecue met een lekker zon gerijpt wijntje van eigen bodem. Het is maar een idee.

Of registreer je om te kunnen reageren.