Doorgaan naar artikel

Drones spotten zieke planten in de kas

Applied Drone Innovations werkt aan automatische plantenziekte-detectie met camera’s aan drones.

De Delftse start-up werkt aan de ontwikkeling van software en aan de toepassing ervan in de praktijk, vooral in de strijd tegen fusarium. De software van ADI zet de data om in managementinformatie voor de ondernemer.

Kiemtellinganalyse en monitoring gewas

Met datacollectie, data-interpretatie en datapresentatie wil het bedrijf bijdragen aan snellere, preciezere en groenere oplossingen. Voor de monitoring is het mogelijk om zonder aanpassingen in de kas met behulp van camerabeelden zieke planten te zoeken. Dit jaar ligt de focus op de kiemtellinganalyse en monitoring van Phalaenopsis, maar ook in de slateelt onder glas wordt proefgedraaid.

De kiemtellingen zijn bedoeld om zaden te testen. Door dataverzameling is de kiemtellinganalyse te automatiseren. Bovendien zijn de hoogte en de LAI (de Leaf Area Index, oftewel het bladoppervlak) te meten. Door deze analyse is het mogelijk om op zoek te gaan naar de leverancier met de best ontkiemende zaden.

‘Van 60 naar 98% detectie

“In plaats van 60% met het menselijk oog kan met de camera’s 98% van de zieke planten worden opgespoord”, zegt Maartje bakker van ADI. “De camera’s scouten bovendien vier keer sneller dan de mens en het is twee maal duurzamer. De teler kan hierdoor preciezer plannen en verkopen.”

Applied Drone Innovations laat drones met camera's in de kas vliegen op zoek naar zieke planten - Foto: ADI

Applied Drone Innovations laat drones met camera’s in de kas vliegen op zoek naar zieke planten – Foto: ADI

Minder overzicht door schaalvergroting

De schaalvergroting van de bedrijven vormt een probleem bij het opsporen van ziekten en plagen. Bovendien wordt de arbeidscrisis op de glastuinbouw steeds groter, waardoor het moeilijk is om goed en kundig personeel te krijgen. “De kwaliteitseisen voor het eindproduct zijn hoog. En duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker”, aldus Bakker. “Wij willen datagedreven tuinbouw mogelijk maken voor een duurzamere sector.”

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin