Doorgaan naar artikel

Britten kijken naar Nederlandse teeltpraktijk ToBRFV

Nederlandse plantenkwekers hebben hygiënemaatregelen op een hoog niveau georganiseerd. Over één van de Nederlandse teeltmaatregelen is meer onderzoek nodig.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van Dave Kaye, plantdeskundige van het adviesbureau RSK-ADAS. Hij bezocht telers, onderzoekers, plantenkwekers in Nederland, Duitsland en Israël. Daarmee poogt hij namens de Britse tomatenteelt de beste inzichten uit besmette landen op te halen. Kaye bezocht een Nederlandse plantenkweker en berichtte daarover in een webinar van tuinbouwschap AHDB. “Ik werd blij van het niveau van hygiëne op het Nederlandse kwekersbedrijf. De opkweek van tomaten en paprika gebeurde op aangewezen locaties waar duidelijk strengere maatregelen konden worden gehanteerd. Ook bijvoorbeeld het gebruik van trays is aangepast. Het wordt nog eenmalig gebruikt en komt niet terug op de opkweekbedrijven.”

Kaye beschreef de maatregelen die voor zijn bezoek waren genomen met machinale hand- en voetinfectie, het verschaffen van de juiste kleding en de isolatie van de kassen. “Ook de ontsmetting van de karren werd zeer serieus genomen.”

Lees verder onder foto

Mesjes ontsmetten na gebruik in de rij.- Foto: Joep van der Pal

Mesjes ontsmetten na gebruik in de rij.- Foto: Joep van der Pal

Teeltbedrijven

Eén punt leidde wel tot twijfel bij de onderzoeker. Kaye vraagt zich af of op Nederlandse teeltbedrijven mesjes wel lang genoeg ontsmet worden in het systeem van 2 messen per rij. Kaye ontdekte dat de Duitsers in het hygiënprotocol 1 mes per rij hanteren, waarbij ’s nachts alle messen 12 uur in ontsmettingsmiddel liggen. In Nederland worden messen in een rij na gebruik ontsmet en opnieuw gebruikt, constateerde hij. “Maar is de ontsmettingsperiode wel lang genoeg? Daar zou nader onderzoek naar kunnen worden gedaan.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin