Glas

Nieuws

Aardwarmte heeft kosten niet verlaagd op paprikabedrijf

Paprikabedrijf Hoogweg in Luttelgeest heeft met aardwarmte operationele kosten niet verlaagd.

Het paprikabedrijf bespaarde in 2019 circa 6,5 miljoen kuub gas, blijkt uit de casebeschrijving van Hoogweg in het Rabobank-rapport Trend Report 2020. Hoogweg is in dat rapport voor de Rabobank een modelbedrijf voor toekomstgericht duurzaam produceren met aardwarmte en 100% recirculatie van water.

Biomassa

De aardwarmte-investering leverde het bedrijf boekhoudkundig vooralsnog geen operationeel geldelijk voordeel op. De besparing op gas zal dit jaar oplopen naar 70 procent, zo is de verwachting, maar dat weegt niet op tegen extra kosten als aankoop van CO2 en het vereiste back-up warmtesysteem voor additionele verwarming en noodverwarming. De gasprijs speelt in die vergelijking een rol. Om het verbruik van gas verder te verlagen, kijkt het paprikabedrijf nu toch naar alternatieve warmtebronnen zoals biomassa.

Zelfstandig investeren

Het paprikabedrijf produceert op 120 hectare jaarlijks zo’n 225 miljoen paprika’s, schrijft de Rabobank in het rapport. Het bedrijf investeerde tussen de € 15 miljoen en € 20 miljoen in de aardwarmte-installatie. Alleen een bedrijf met de omvang van Hoogweg is in staat die investering zelfstandig te maken, stelt de bank die zelf aardwarmtefinancier is.

Het rapport, dat op de Fruit Logistica werd gepresenteerd, beschrijft hoe verduurzaming leidt tot vermindering van commerciële risico’s, omdat bedrijven beter inspelen op zaken als klimaatverandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.