Glas

Nieuws

40 woningen op 10 hectare kassen

In Nieuwkoop wordt nu toch oud glas gesaneerd voor in totaal 40 woningen en natuur.

De provincie is blij met de voortgang van dit slepende project, maar heeft voor subsidie nog wel voorwaarden gesteld, blijkt uit een brief van gedeputeerde Floor Vermeulen. Nieuwkoop wil in totaal 19 hectare grond met een glastuinbouwbestemming ontwikkelen naar woningbouw en natuur. Voor sanering van circa 10 hectare fysiek glas heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij de provincie die voorheen een regeling had. Het plan bevat 11 hectare natuur en circa 6 hectare woonkavels, maar ook recreatieve voorzieningen. Het gaat om het gebied Paradijsweg Westzijde, Natte Kant.

Archieffoto van sloop kassen. Foto: Groenten & Fruit
Archieffoto van sloop kassen. Foto: Groenten & Fruit

Complexe belangen

Het project heeft een lange geschiedenis en kreeg al eerder subsidie van de provincie, maar die verviel in maart 2019. De partijen konden het niet eens worden. Nu met 40 woningen is het plan wel rond te rekenen en vraagt Nieuwkoop opnieuw subsidie voor dit project. Zuid-Holland juicht te plannen toe, maar is kritisch op Nieuwkoop. “Wel zijn wij van mening dat de gemeente het project pas de laatste twee jaar voortvarend heeft opgepakt, daarvoor liet men het teveel over aan de ingestelde gebiedscommissie”, aldus Vermeulen. De gedeputeerde wil eerst meer inzicht in de kostenspecificatie van de in totaal 20 saneringsplannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.