Doorgaan naar artikel

Voorspelling: Britse horeca komt sterk terug in 2021

Britse horeca kan op een forse bestedingsimpuls rekenen als klanten hun bezoek in 2021 gaan inhalen.

De Britse horeca kan in de tweede helft van 2021 een forse bestedingsimpuls verwachten als door vaccinatie mensen hun ‘nieuwe vrijheid’ uitgebreid vieren. Daarbij houdt de Britse onafhankelijke overheidsdenktank Resolution Foundation rekening met een uitbundige periode waarin veel huishoudens veel zullen uitgeven aan activiteiten buiten de deur. Dat schrijft de Britse krant The Times. Die buitenhuismarkt is een belangrijk afzetkanaal voor land- en tuinbouw.

Meer uitgaven

Vanaf Pasen wordt verwacht dat in Engeland alle 65-plussers zijn gevaccineerd, waarna ruimer bezoek aan horeca mogelijk wordt voor alle groepen. Veel huishoudens hebben door de coronacrisis geld gespaard door lagere uitgaven. Met name deze groep zal meer gaan besteden in hotels, restaurants en cafés, zo is de verwachting. Er is wel een onzekerheid over het effect in procenten. Gezinnen waar de coronacrisis leidt tot werkloosheid zullen een ander bestedingspatroon laten zien.

Lagere economische groei

De denktank heeft effecten van een nieuwe, besmettelijker variant van het coronavirus gedeeltelijk in de economische voorspellingen verwerkt. Door strengere lockdownregels zijn de verwachtingen voor economische groei tot Pasen naar beneden bijgesteld. De onderzoekers gaan bij de mutaties wel uit van hetzelfde positieve effect van vaccinatie.

Bloedbad dreigt

Voorlopig heeft de horeca in Nederland de blik nog niet op herstel gericht. Tussen een kwart en een derde van de Nederlandse horecabedrijven valt de komende maanden om als het kabinet de steunregeling voor de branche niet verruimt, stelde Horeca Nederland afgelopen week.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin