Glas

Nieuws

Rechtszaak werpt licht op commissiehandel tomaten

De rechter heeft in een zaak over commissiehandel afspraken bekrachtigd over kosten, commissie en minimumprijs.

De zaak voor de Rechtbank Rotterdam tussen een importeur en een exporteur gaat in essentie over tomatenhandel op commissie. Deze handel is het doorverkopen van producten op rekening van de opdrachtgever, maar tegen berekening van commissie en eventuele kosten.

Tussen beide bedrijven was een geschil over een bedrag van circa € 70.000 over gemaakte kosten voor transport, koeling en keuring. De exporteur kon de kosten niet in rekening brengen, terwijl hij deze wel heeft gemaakt. De rechter oordeelde dat een mail over deze kosten aantoonde dat de exporteur akkoord was dat bij het afhalen van pallets tomaten bij een pakhuis geen kosten in rekening konden worden gebracht, alleen commissie.

Geen nettoprijzen

Een ander geschilpunt is het gebruik van minimum- of nettoprijzen voor de tomaten. Die minimumprijs zou tussen de € 7 en € 8 per collie tomaten liggen en daarover zou de exporteur geen commissie mogen berekenen, maar volgens de rechter is er een verschil tussen nettoprijzen en minimumprijzen en heeft de exporteur recht op commissie.

Inkoopvoorwaarden

Beide bedrijven hadden verder een geschil voorgelegd over een partij clementines die was afgekeurd door de buitenlandse afnemer van de exporteur. De rechter oordeelt dat de waarde van deze partij verrekend kan worden met de kosten die de exporteur niet in rekening mocht brengen in de eerdere hoofdlijn van deze zaak. Bij deze afweging maakte de rechter een keuze tussen de verkoopvoorwaarden van de importeur en inkoopvoorwaarden van de exporteur.

Of registreer je om te kunnen reageren.