Doorgaan naar artikel

Nederland krijgt nog geen ruimere eisen klasse 2

Een brede verruiming van klasse 2 product lijkt er vooralsnog niet te komen op de afzetmarkt. Wel zal schoolfruit uitgebreid worden met klasse 2.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Carola Schouten op vragen over handelsnormen groenten en fruit van haar partijgenoot Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Er loopt een evaluatie van de handelsnormen groente en fruit door de Europese Commissie. Deze normen (voor een groep grote producten) zijn gebaseerd op eisen van de internationale organisatie UNECE. Handelsnormen worden als inkoopcriteria gebruikt op de markt. Een eerste Nederlands verruimingsvoorstel voor deze normen haalde het deze maand niet in het UNECE-deskundigencomité. Ook een tweede voorstel stuit op weerstand bij landen die een generieke verruiming te ver vinden gaan. Deze landen willen wel per individueel product een verruiming bespreken. Dat is voor kwaliteitscontroleurs niet uitvoerbaar, stelt Schouten.

Tegen verruiming klasse 1

In haar antwoorden schetst Schouten dat de markt zelf al bezig is met een beweging naar meer verkoop van klasse 2. De groeiende afzet van boerderijwinkels bijvoorbeeld, maar ook in supermarkten. De grote winkelketens in Nederland hebben bovendien toegezegd bij lastige weersomstandigheden zelf de inkoopspecificaties te versoepelen. Schouten herhaalt dat ze tegen verruiming van klasse 1 is, omdat hierdoor prijsdruk kan ontstaan en kwaliteitsverslechtering in de winkels.

Vorderingen in schoolfruit en verspillingscijfers

Een verruiming van de schoolfruitregeling met klasse 2 wordt wel omarmd door Schouten, die de regeling erop zal aanpassen. Het betekent mogelijk dat de vergoeding ook verlaagd wordt voor het fruit bij klasse 2.

Schouten stelde verder dat vanaf volgend jaar beter inzicht komt in verspilling in de keten. De Wageningen Universiteit gaat voor verspillingsonderzoek ook bedrijfsgegevens van verschillende primaire schakels gebruiken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin