Doorgaan naar artikel

Curator overweegt met Rabo hoger beroep Hartman

De curator van teeltbedrijf Hartman overweegt met Rabobank hoger beroep tegen de erven Hartman.

Dat schrijft curator Hillie Lunter in het vijfde faillissementsverslag. Met een hoger beroep heeft de curator kans om alle vorderingen tegen de oude eigenaren (vóór de overname door Fruit Farm in 2017) in volle omvang opnieuw te laten toetsen. De rechter stelde eind oktober de erven Hartman in het gelijk, waarmee claims tegen oud-teler Hartman over mismanagement en fraude vervielen.

Opnieuw onderzocht in hoger beroep

In hoger beroep zouden die claims weer opnieuw onderzocht worden. De kans op hoger beroep leek geslonken doordat de curator afzag van leveren van aanvullend bewijs in de zaak waarvoor juist een uitspraak is. Hoger beroep kan alleen slagen met nieuwe informatie.

Nader onderzoek

De curator schrijft nu zelf in haar faillissementsverslag dat ze een nader onderzoek instelt naar de administratie, naar aanleiding van ‘eerste bevindingen’ van haar rechtmatigheidsonderzoek. De rechtszaak draaide om eigendoms- en leningconstructies, advieswerk en om mogelijke zwarthandel in klasse 2-groente. Om die laatste claim te onderbouwen moet de curator mogelijk veel getuigen oproepen.

Miljoenenvordering Rabobank

De Rabobank is als pandhouder direct belanghebbende van zo’n hoger beroep. Met de zaak zijn miljoenenclaims gemoeid. De Rabobank heeft als oud-hypotheekhouder een forse schade geleden door het faillissement. De vordering van de Rabobank was eerder dit jaar nog ruim € 12,5 miljoen.

Eén van de afnemers van Hartman had een betalingsregeling getroffen met de curator en Rabobank, maar deze wordt niet nagekomen, blijkt uit het verslag.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin