Glas

Nieuws 1 reactie

Britse telers pikken Nieuwe Telen uit Nederland op

Energiezuinig telen met principes uit Het Nieuwe Telen wordt overgenomen in het Verenigd Koninkrijk.

De ‘Next Generation Growing’ (NGG) optimaliseert de teelt en spaart energie en kosten, zegt James Broekhuizen, komkommerteler en voorzitter van de Britisch Cucumber Association. De teler uit York zit in de stuurgroep van het GrowSave programma, dat in het Verenigd Koninkrijk de energietransitie moet vormgeven. Dat programma past Het Nieuwe Telen toe in zijn adviezen naar telers. Mits goed toegepast, zorgt de teeltwijze voor een 20% lager warmtegebruik.

Dat blijkt uit een pilot van vijf Britse bedrijven die de teeltwijze toepassen onder begeleiding van een consultant. GrowSave en de introductie van Het Nieuwe Telen worden in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd door het Britse landbouw- en tuinbouwschap AHDB.

Britse schap moet zich bewijzen

Broekhuizen spreekt zijn steun uit voor het werk van AHDB voor teelt in het Verenigd Koninkrijk. AHDB staat ter discussie. Een aantal telers heeft gevraagd om een draagvlakpeiling onder Britse bedrijven. Dat betekent dat het schap moet laten zien wat het doet voor de Britse bedrijven.

Broekhuizen wijst op belangrijk werk dat AHDB doet voor ziektebestrijding en middelentoelating op Britse teeltbedrijven. Zo was AHDB betrokken bij ontwikkeling van een sneltest voor Mycosphaerella in de komkommerteelt. De komkommerteelt is klein in het Verenigd Koninkrijk, waardoor toelating in een speciaal traject gaat. De steun van AHDB is breder, stelt Broekhuizen. “We werken nu al vele jaren samen met AHDB om sectorproblemen op te lossen waar we zelf niet de middelen voor hebben. AHDB heeft de middelen en intellect om informatie samen te voegen en zo processen in de sector te verbeteren.”

Eén reactie

  • Ton Habraken

    Plant Empowerment
    The roadmap to sustainable horticulture!

    For more information visit: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.