Doorgaan naar artikel

Bizarre handelsweek laat dagmarkt groente ongeroerd

De afgelopen handelsweek voor Kerstmis kan de boeken in als buitengewoon bizar, hoewel de uitslag op de dagmarkt anders doet vermoeden.

Een verkoper van een grote Nederlandse exporteur is donderdagmorgen nog acuut op zoek naar partijen glasgroente. Nieuws over de Brexit is op dat moment nog onderweg. Er is nu niet zozeer een groot tekort aan groente, maar door een staking op teeltbedrijven in Almería is plotseling extra volume nodig uit andere kanalen voor Britse afnemers. Deze ochtend is op veiling ZON Spaanse komkommer nog voor slechts € 0,08 verkocht. Het afzetkanaal in Venlo pastte niet in de logistieke vraag voor exporteurs.

Alle factoren komen bij elkaar

Het tekent de puzzel waarmee de handel te maken heeft deze week. De internationale aanvoer van groente en fruit naar Engeland via Calais was verstoord. Dat leidde tot extra vraag bij Nederlandse exporteurs, maar ook hier waren logistieke beperkingen. Britse supermarkten lieten daarvoor ook product invliegen.

De Covid19-problemen en staking waren niet de enige problemen waar de handelaren mee moeten omgaan deze week. Een Brexit-besluit is op handen, waardoor de Engeland-verkoper naarstig de koers van de Britse pond in de gaten houdt voor de extra volumes door de staking. Al die factoren maken deze handelsweek buitengewoon. Dat zal volgende week niet anders zijn, als de handelaren proberen meer volume te versturen voor de Brexitdatum verloopt. Of dat leidt tot oplopende dagmarkten, is niet te voorspellen.

Lees ook: Opluchting bij exporteurs na heropening grens

Daghandel loopt af

Op de kleine openbare daghandel van de veilingen was deze week weinig te merken van de handelsbelemmeringen. Er was vrees dat onverkocht Spaans product (met bestemming Engeland) in Nederland te koop kwam, maar daarvan was geen sprake.

Donderdag 24 december is wel een dag waar koopjesjagers profiteren. De exportvraag was eigenlijk al weg. Al het product voor export moest voor 11.00 uur in Barendrecht zijn. Kopers waren er dus alleen voor de binnenlandse markt, of het waren speculanten. De prijs voor de meeste producten ging onderuit, al spreekt een inkoper niet van slechte handelsprijzen deze kerstweek. Van een oplopende piekvraag was in ieder geval geen sprake.

Risico’s lang weekend

Door het lange kerstweekend was de vraag donderdag zeer beperkt. Kopers willen het risico van voorraad alleen nemen tegen gunstige prijzen. Niet alleen bij komkommer zakte de prijs weg. Op de Belgische veilingen kwam sla onder de € 0,50. Witlof kwam onder het niveau van een euro, terwijl spruiten nog wel tot € 1,40 van de hand gingen. Eerder deze week lagen de prijzen duidelijk hoger.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin