Glas

Nieuws

Stilte rond plannen van wietkwekerijen

In totaal 149 bedrijven willen wiet telen in Nederland. Dat leidt maar bij een handvol bedrijven tot openlijke discussies over de wenselijkheid van een wietkwekerij in de omgeving.

Dat stelt Peter Schouten, advocaat en bestuursvoorzitter van een vennootschap met grote plannen wietteelt.

Het bedrijf Project C wordt ondersteund door financiers met ervaring in internationale productie. Zo wil Project C een bramenkas kopen in het buitengebied van Etten-Leur en er een nieuw beveiligd wietteeltbedrijf starten met verwerkingsruimte. De productie is gepland in een nieuwe kas van 1,5 hectare.

Schimmigheid rond projecten

Het verbaast Schouten dat het rond de andere projecten zo rustig is. In de Volkskrant zegt hij: “Zij moeten toch ook een beoogde locatie hebben opgegeven? Maar in andere plaatsen blijft het oorverdovend stil. Houden de burgemeesters daar het stil? Zo lijkt het wel of schimmigheid loont.”

Weerstand omwonenden en gemeente

Tegen de vestiging bestaat weerstand bij omwonenden en de gemeente. Het leidde na een enquête onder omwonenden al tot een negatief advies van de burgemeester voor de toekenning van de proeflocatie.

De bramenkwekerij is al de tweede locatie waarop Project C probeert een vergunning te krijgen voor de plannen. Door de weerstand heeft het bedrijf nu ook een locatie buiten Brabant op het oog.

Legalisering wietteelt?

De plannen van Schouten gaan verder dan regionale levering in de proef. Project C denkt dat de proef een complete legalisering van de teelt oplevert, omdat de overheid niet meer terug kan na de proef. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat in totaal tien locaties van de 149 aanmeldingen toekennen.

Of registreer je om te kunnen reageren.