Doorgaan naar artikel

Sector: bedrijven in horecakanaal dreigen om te vallen

Brancheorganisaties in de voedingstuinbouw luiden de noodklok over bedrijven in het horecakanaal.

Het is echt twee voor twaalf voor vijftien teeltbedrijven die aan horeca en foodservice leveren, zegt voorzitter van het Crisisteam Tuinbouw Jaap Bond. Er is nog geen zicht op opening van de horeca in de cruciale afzetmaand december. “We zijn weer gewoon terug in maart voor deze bedrijven. Net als in de eerste lockdown lijden ze nu enorme schade, terwijl de horecaregeling die openstaat niet geschikt is voor deze bedrijven. Zonder steun vallen deze bedrijven echt om.”

Miljoenen euro’s schade

Bond doelt op de EZ-regeling ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb’ die deze week is opengesteld voor onder meer land- en tuinbouw. De regeling helpt fritesaardappeltelers, maar is geen oplossing voor de tuinbouwbedrijven. De regeling kent bijvoorbeeld een maximumsteun van € 90.000 per bedrijf, gericht op het mkb. Het gaat bij de teeltbedrijven echter om miljoenen euro’s schade.

Nieuwe gesprekken

Het is de brancheorganisaties in het Crisisteam Tuinbouw woensdag gelukt opnieuw in gesprek te gaan met het ministerie van landbouw om de positie voor deze bedrijven te bespreken. Als de lockdown aanhoudt tot en met kerst, lopen de verliezen veel harder op dan normaal. “Deze bedrijven halen drie keer zo hoge omzetten met kerst en veel van hun kosten lopen door. Deze bedrijven gelden als pareltjes van de Nederlandse tuinbouw. Hier is echt maatwerk nodig.”

De huidig getaxeerde schade voor deze bedrijven is minimaal € 60 miljoen, maar dat kan snel oplopen als de kerstomzet ook wegvalt, stelt Bond.

Kosten lopen door

De teeltbedrijven kunnen een deel van de personeelskosten wel compenseren via andere steunregelingen. “Dat is ongeveer de helft van de loonkosten, maar andere kosten lopen hard door. Deze bedrijven kunnen moeilijk hun productie stilzetten omdat ze snel moeten kunnen leveren als ze willen overleven.”

Sierteelt maakt steunaanvraag niet af

Voor de eerste steunregeling uit dit voorjaar, de ‘Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19’, hebben getroffen bedrijven tot 30 november tijd om hun aanvraag af te maken of in te trekken. Bond signaleert dat veel sierteeltbedrijven hun eerste aanvraag nog niet hebben afgemaakt. Hij houdt rekening met een fors lagere definitieve aanvraag voor steun. “Deze bedrijven zagen na de eerste klap een V-vormig herstel. Ze zullen daardoor een deel moeten terugbetalen en zien dan toch af van de aanvraag.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin