Glas

Nieuws

Oxin Growers draait iets meer omzet ondanks corona

Oxin Growers heeft tot week 45 een omzetgroei van € 2 miljoen geboekt. De € 2 miljoen extra productomzet is berekend bovenop de omzetten van beide oude telersverenigingen Van Nature en Best of Four vorig jaar, stelt voorzitter Jan Oosterom.

De jaaromzet van de afzetorganisatie Oxin Growers zal ruim boven € 700 miljoen uitkomen, is de verwachting. Oosterom noemt de omzet stabiel, ondanks de coronacrisis.

Extremen bij tomaat

De sterke positie van Oxin Growers in de Nederlandse tomaten- en paprikaproductie telt zwaar door in de omzet dit jaar. Bij tomaat is de sluiting van de horeca dit voorjaar gevoeld, gevolgd door een uiterst zwakke zomervraag. Aan het einde van de zomer lagen prijzen voor losse tomaten gemiddeld 40% lager dan in 2019. Voor trostomaten was dat prijsverschil kleiner. Dit najaar is een deel van dat omzetverlies overigens weer ingelopen met hogere prijzen. Bij paprika is de omzet wel hoger dan vorig jaar, verklaart Oosterom de omzetgroei.

Toekomstvisie

De nieuwe telersvereniging zag door coronamaatregelen dit jaar vertraging bij de verdere integratie van de beide verenigingen. Begin december is een digitale ledenvergadering ingepland om daarover te praten. Op de agenda staat ook het goedkeuren van cijfers over 2019 en het GMO-programma.

Oosterom stelt dat het commerciële model met twee afzetmodellen zeker overeind blijft, maar her en der wordt ‘gefinetuned’. Een langetermijnvisie is het volgende traject voor de fusie-organisatie, maar dat traject wordt later gestart.

Of registreer je om te kunnen reageren.