Doorgaan naar artikel

Oude kas bedekt met zonnepanelen

Op een oude kas van 4 hectare in Luttelgeest (Fl.) liggen binnenkort 20.000 zonnepanelen.

Cor Poppe, eigenaar van Zonnewijzer, kon geen vergunning krijgen voor een veldopstelling van zonnepanelen (zonneweide) in Luttelgeest. Daarom kocht hij een bestaand kassencomplex. Na oplevering is het project goed voor de stroomvoorziening van 2.200 huishoudens, met een vermogen van 8,2 MWp. Als de installatie in 2021 draait, wordt gezocht welke gewas gedijt onder de zonnepanelen.

Financiering project

Om het project verder te ontwikkelen nam Zonnewijzer stichting Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) in de arm. Naast de advisering zorgde de stichting, die in het leven is geroepen om de energie-transitie in Flevoland te versnellen, voor de financiering.

“Een kas heeft een constructie die in de basis niet bedacht is om er PV-systemen op te leggen,” zegt EEF-adviseur Willem Enklaar. “Dus moet je daar een slimme oplossing voor bedenken. ProfiNRG kwam met een goed voorstel, nadat wij een uitvraag in de markt hadden gedaan bij meerdere partijen. Uiteindelijk kreeg het bedrijf de opdracht om het project verder uit te werken met Zonnewijzer.”

Bestaande montagemethoden

Een van de bestaande montagemethoden is het plaatsen van panelen over de bestaande beglazing heen, waarmee in feite twee constructies op elkaar worden gebouwd. “Dat is verre van ideaal en relatief duur, doordat de onderconstructie vaak niet is berekend op het extra gewicht van de panelen”, aldus Cees Van de Werken van ProfiNRG. “Een andere gangbare werkwijze is het vervangen van het bestaande glas. Vervolgens monteer je tussen de profielen van de kas de nieuwe frameloze zonnepanelen. Het grote nadeel van deze aanpak is dat je vaak in de problemen komt met de maatvoering. Dus zijn we gaan zoeken naar nieuwe wegen.”

Nieuwe constructie-methode

Nieuw in het project in Luttelgeest is de constructie die straks volledig zal bestaan uit normale zonnepanelen op de aanwezige bestaande roeden. Van de Werken: “Dit heeft als voordeel dat we zoveel mogelijk van de bestaande constructie hergebruiken. We verwijderen het glas, en brengen op de roeden een profielsysteem aan, waarin de panelen geschoven kunnen worden. Dit zorgt voor een degelijke constructie. Werk je met frameloze panelen dan is dat vaak heel kwetsbaar.”

Niet alleen stevigheid speelt een rol, ook de bouwkosten van dit nieuwe constructiesysteem vallen gunstig uit. Van der Werken: “Grofweg kun je stellen dat de prijsstelling vergelijkbaar is met de kosten voor normale grondgeboden PV-systemen van vergelijkbare omvang. We verwachten dan ook dat dit project de interesse van nieuwe partijen zal wekken.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin