Doorgaan naar artikel

Limburgse telersverenigingen samen in reststromen

Limburgse telersverenigingen gaan na volgend teeltseizoen reststromen verwaarden uit de kas. Daarvoor is een platform opgericht.

Telersverenigingen Fossa Eugenia, Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON) en SunFresh nemen met LLTB deel aan dat platform Tuinbouwrestromen. De huidige restromen van het afgelopen teeltseizoen worden nog niet verwerkt, blijkt uit navraag. Dat is te snel, laat een woordvoerder weten van één van de innovatiebureaus (Bluehub). Eerst moet kennis en expertise verzameld worden en partnerpartijen die de grondstoffen willen verwerken, zogenaamde verwaardingsketens.

Verschillende toepassingen

In de opstartfase wordt nauw samengewerkt met Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), die als expertisepartner deelneemt en nieuwe waardeketens inbrengt. Gedacht wordt aan verwerking of opwekking tot energie, diervoeders, inhoudstoffen voor de voedingsindustrie en bouwmaterialen. Op korte termijn wil Platform Tuinbouwreststromen vijf tot tien nieuwe ketens optuigen. Het uitvoerende consortium bestaat uit agrarisch adviesbureau Arvalis en innovatiebureau Bluehub.

Aan het einde van het teeltseizoen ontstaan veel groene reststromen op een paprikateeltbedrijf, zoals hier bij Fresh Peppers in Baarlo. Op de foto links Pim Deuling (Bluehub) en Ad Gubbels (SunFresh/Fresh Peppers. - Foto: Milou Janissen

Aan het einde van het teeltseizoen ontstaan veel groene reststromen op een paprikateeltbedrijf, zoals hier bij Fresh Peppers in Baarlo. Op de foto links Pim Deuling (Bluehub) en Ad Gubbels (SunFresh/Fresh Peppers. – Foto: Milou Janissen

Rendement is voorwaarde

De verwerking moet economisch haalbaar zijn, waarde creëeren en andere voordelen voor tuinders bieden. Teler Ad Gubbels is bestuurslid van SunFresh: “Plantresten, niet leverbare vruchten en andere reststromen zoals touw en folie worden nog altijd gezien als afval, waar je voor moet betalen om het af te voeren. Het is tijd voor een andere benadering: wat kunnen we met deze reststromen? We nemen hiermee onze verantwoordelijkheid als ondernemers, drukken onze kosten én verhogen het rendement. Circulariteit zit steeds meer in de haarvaten van onze bedrijfsvoering; het geeft ons de license to produce.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin