Glas

Nieuws laatste update:29 okt 2020

Fries glasgebied verkocht; groenteteelt met panelen

Friss Holding koopt de Friese glastuinbouwgronden Waddenglas in Waadhoeke voor groenteteelt met toepassing van zonnepanelen. Dat maakt de gemeente Waadhoeke bekend.

Friss Holding is een onbekend bedrijf in de tuinbouw. Het wordt vertegenwoordigd door Jo Kloet. Kloet was eerder directeur Benelux bij Rijk Zwaan en is eigenaar van GreenInspiration, een duurzaam adviesbureau. Kloet noemt Friss een project op zijn LinkedIn-pagina. Eerder werd bekend dat meerdere bedrijven uit de tuinbouw achter dit initiatief zitten dat zich richt op duurzaamheid, innovatie en voorlichting aan consumenten.

Verkoop niet definitief zonder SDE-subsidie

Friss heeft overeenstemming bereikt over de verkoop met de gemeente Waadhoeke, Provincie Fryslân en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Alle drie de partijen zijn betrokken bij Waddenglas dat moeizaam van de grond komt. Voor de partijen is Friss Holding de laatste kans hier glastuinbouw te ontwikkelen. De gemeente Waadhoeke lijdt jaarlijks € 350.000 verlies aan het project.

Friss is al gestart met de vergunningaanvragen en heeft tot 31 december 2020 om de financiering rond te krijgen. De verkoop is niet definitief zolang geen SDE-subsidie voor delen van de plannen wordt ontvangen. Tot 1 juni 2021 heeft de koper de tijd om de overname definitief af te ronden.

Innovatie aanjagen

Waddenglas moet één van de meest duurzame glasgebieden worden in Nederland. De gesloten kas vormt de basis voor het project in Friesland. De kassen worden voor de helft met zonnepanelen bedekt. Ook praten de initiatiefnemers over restwarmte. Aardwarmte is uitgesloten in het gebied. De partners achter Friss Holding willen innovatie aanjagen in de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.