Glas

Nieuws

Eerste oogstprognoserobots markt op

De eerste vijf oogstprognoserobots Plantalyzer staan klaar om naar tomatenbedrijven te gaan.

Dat meldt tuinbouwtoeleveringsbedrijf Royal Brinkman. De Plantalyzer is een samenwerking van Berg Hortimotive, Hortikey, Wagingen UR, Letsgrow.com en de tomatenbedrijven van Prominent en Roots Growers.

Oogstprognose

De robot rijdt autonoom door de kas en maakt gericht foto’s van de tomaten. Vision software en algoritmen beoordelen de vruchten op rijpheid en vertalen de beelden in een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose. Aan de robot is vier jaar ontwikkeld, zowel aan de hardware als aan de software voor fenotypering en prognosticering.

Foto’s op drie hoogtes

Er is een meetprotocol ontwikkeld voor betrouwbare, steekproefsgewijze datacollectie en er wordt op drie verschillende hoogtes gefotografeerd om de gewas- en vruchtontwikkeling in de tijd te kunnen volgen. Fenotyperingsoftware identificeert en classificeert de trossen en vruchten op rijpheid.

De data gaan vervolgens naar LetsGrow.com, waar in combinatie met andere gewas- en klimaatdata een voortschrijdende oogstprognose wordt samengesteld voor de eerstkomende vier weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.