Glas

Nieuws

Bewoners stemmen over goedkopere tuinbouwwarmte

Bewoners van de wijk Klapwijk in Pijnacker kunnen instappen op goedkopere aardwarmte uit de tuinbouw.

Dat stelt de gemeente Pijnacker-Nootdorp naar aanleiding van de Rijksbijdrage van € 7,5 miljoen om de wijk van het gas af te halen. Dat dekt de helft van de kosten om een warmtenet aan te leggen en drukt daarmee de leveringstarieven voor aardwarmte uit de glastuinbouw. Het warmtenet komt er alleen als bewoners van de wijk ook echt instappen op de aardwarmte uit de tuinbouw in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Ontwikkelaar Wayland realiseert binnen nu en twee jaar in het nabijgelegen glastuinbouwgebied een geothermiebron die de woonwijk kan verwarmen. Het plan is om deze geothermiebron te koppelen aan een nog aan te leggen warmtenet in de wijk.

Eerdere plannen te duur

Eerdere plannen om de wijk van het gas af te halen, konden niet gerealiseerd worden. Een warmtepomp op lage temperatuur was niet haalbaar. Woningeigenaren zouden flink moeten investeren in isolatie om dat rendabel te krijgen. Met geothermiewarmte zijn de investeringen door woningeigenaren aanzienlijk lager, schrijft de gemeente.

De Rijksbijdrage van € 7,5 miljoen voor Klapwijk is één van de drie projectbijdrages in Zuid-Holland. Wijken als Bospolder Tussendijken in Rotterdam en Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee kregen deze week miljoenenbijdragen voor aanleg van achtereenvolgens een havenwarmtenetwerk en waterstofvervanging voor gas.

Lees ook: Marco van Soerland: ‘Nu of nooit voor aardwarmte’

Of registreer je om te kunnen reageren.