Glas

Nieuws

€ 6,5 miljoen boete voor te hoge CO2-uitstoot

De glastuinbouwsector moet € 6,5 miljoen betalen voor overschrijding van het afgesproken CO2-plafond in 2017. Dat komt neer op een bedrag van 0,2 cent per kuub gas verstookt in dat jaar.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland start 26 oktober met de inning. In februari van dit jaar was al bekend dat dit bedrag zou worden geïnd, maar vanwege de coronacrisis is de verrekening uitgesteld.

CO2-emissiedoelen

In het CO2-convenant uit 2012 is afgesproken dat voor de sector een verlaagde energiebelasting geldt. Daartegenover staan CO2-emissiedoelen die elk jaar moeten worden gehaald. Bij overschrijding van het doel vindt een verrekening met de glastuinbouwbedrijven plaats.

Het totaal geregistreerde gasverbruik in 2017 was ongeveer 3,3 miljard kubieke meter. De overschrijding in dat jaar was 0,9 megaton op een totaal van 6 megaton.

Dit was vooral het gevolg van meer levering van warmtekrachtkoppeling aan het net en een groter areaal dan verwacht. In het CO2-convenant is afgesproken dat het sectorplafond 2020 opnieuw kan worden bekeken. Dat gebeurt op dit moment.

Nife Energieadvies: ‘Betaal niet!’

Nife Energieadvies roept haar klanten op om het bedrag niet te betalen. Het adviesbureau verwijt de overheid een gebrek aan visie voor de lange termijn. “De Opslag Duurzame Energie gaat omhoog waardoor tuinders massaal in WKK gaan investeren”, zegt directeur Gerard van Antwerpen.

Politici zien de energiebelasting en de ODE alleen als melkkoe. Dit is waar de tuinbouw kapot aan gaat

“Vervolgens krijgen ze een boete omdat ze meer gas gaan verbruiken. De overheid heeft geen beleid voor de lange termijn waardoor tuinders niet weten waarin ze moeten investeren. Politici zien de energiebelasting en de ODE alleen als melkkoe. Dit is waar de tuinbouw kapot aan gaat.”

Afspraak over verlaagde Energiebelasting

Volgens Glastuinbouw Nederland is de verrekening het gevolg van harde afspraken met de overheid over de verlaagde energiebelasting. “Iedereen kan hier alles van vinden, maar hier komt de glastuinbouwsector niet onderuit. Dit is afgesproken in ruil voor de verlaagde energiebelasting, waarmee de sector € 100 miljoen in haar zak houdt. In dat perspectief is € 6,5 miljoen een klein bedrag.”

Lees verder onder de foto

De gasgestookte wkk wordt aantrekkelijker door de ODE-verhoging. Dat vertaalt zich in hogere CO2-uitstoot. - Foto: Ton van der Scheer
De gasgestookte wkk wordt aantrekkelijker door de ODE-verhoging. Dat vertaalt zich in hogere CO2-uitstoot. - Foto: Ton van der Scheer

Kamerleden willen opheldering

Eerder deze maand hebben GroenLinks en D66 aan LNV-minister Carola Schouten opheldering gevraagd over de CO2-prestaties van de glastuinbouw. Beide partijen vrezen dat de glastuinbouw de mogelijke overschrijding te makkelijk opneemt door daarvoor een compensatie te betalen.

GroenLinks zegt het belangrijk te vinden dat de sector de klimaatdoelstellingen haalt en dat compensatie niet de norm wordt. D66 wil weten wat de relatie is van de overschrijdingen met het aantal bedrijven dat uit het Europese handelssysteem ETS is gestapt en daarmee onder het Nederlandse stelsel valt.

Compensatie voor het verhoogde energietarief ODE

VVD, CDA en SGP hebben hebben de minister gevraagd om voldoende compensatie voor het verhoogde energietarief ODE, omdat dat tuinbouwbedrijven helpt bij elektrificatie en de CO2-uitstoot kan verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.