Glas

Nieuws

Supers checken misstanden Italiaanse pureetomaten

Nederlandse supermarkten en voedingsbedrijven gaan onderzoek doen naar hoe hun tomatenpuree wordt geproduceerd.

Na Kamervragen naar aanleiding van een aflevering van Keuringsdienst van Waarde over misstanden in de tomatenteelt voor puree in Italië zijn supermarkten en voedingsbedrijven een onderzoek begonnen. Later deze maand zullen de bedrijven gezamenlijk verslag doen van de keteninspectie.

Convenant Voedingsmiddelen

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking bracht het signaal in tijdens overleg over het Convenant Voedingsmiddelen. De brancheorganisaties voor supermarkten (CBL) en de voedingsmiddelenindustrie (FNLI) overleggen binnen dit convenant over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De brancheorganisaties gaan onderzoeken of hun leden zijn betrokken bij de misstanden, zo schrijft de minister in antwoorden op die Kamervragen.

Italiaans of Chinees?

Veel puree komt uit Italië, maar dat land verwerkt ook Chinees concentraat van tomatenpuree tot puree. Dat staat vaak niet op het etiket, schreef NRC afgelopen week. Hoe het met de arbeidsomstandigheden in China zit, is helemaal onduidelijk. In april gaan nieuwe Europese regels in voor etikettering. Mogelijk leidt dat tot strengere eisen voor herkomstaanduiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.