Glas

Nieuws

Oxin Growers ziet tendens vastere afzetcontracten

Op de afzetmarkt zijn kopers vaker in voor vaste contracten voor groente en fruit. Dat zegt Jan Oosterom, voorzitter van Oxin Growers, in een interview.

Afnemers lijken niet alleen op zoek naar meer zekerheid over af te nemen volumes. Deze afnemers willen vaker vaste prijzen om het risico op forse prijsstijgingen op te vangen. Ook lijken voldoende telers bereid om voor een vaste prijs te telen op het niveau van ‘kostprijs plus’, stelt Oosterom in een interview in de komende editie van Groenten & Fruit. “Een aantal telers wil op die manier wel het bedrijfsrisico verlagen door die variabele van prijs vast te leggen.” Oosterom heeft zelf vorige week via Oxin Growers contracten gesloten voor zijn Livento-tomaten.

Gesprekken lopen

De commerciële gesprekken met afnemers van glasgroente starten traditioneel in oktober, maar lopen nog door. Voor vollegrond zijn de commerciële gesprekken gaande. Het beeld dat de markt naar vastere afspraken ontwikkelt, ziet ook commercieel directeur Ton van Dalen van diezelfde afzetorganisatie. Hij ziet dat voor alle drie segmenten (glas, vollegrond en fruit) zo’n tendens naar meer vastigheid in contracten bestaat. “Ik weet niet of dat met klimaatverandering te maken heeft, maar de productiezekerheid staat onder druk, vooral in fruit de laatste jaren.”

Nieuw afzetkanaal

In het interview in Groenten&Fruit spreken de voorzitter en directie over de strategie van Oxin Growers en nieuwe kansen. Zo vond de organisatie een nieuw afzetkanaal via een deelname in Vers Inclusief, een organisatie die fruit levert aan bedrijven en daarvoor samenwerkt met leerbedrijven. In de regio Rotterdam is in september een start gemaakt, maar een uitrol ligt voor de hand. Het netwerk van inpakkende leerbedrijven is namelijk nationaal. Van Dalen: “We hopen dat het sociale aspect van de samenwerking met leerbedrijven ertoe leidt dat bedrijven het leuk vinden groente en fruit aan werknemers te verschaffen.”

De uitrol had sneller gekund als Vers Inclusief ook aan Schoolfruit had kunnen meedoen. Van Dalen: “We zijn helaas uitgeloot, omdat de regeling overtekend was, maar het is voor ons ook belangrijk om aan sociale projecten mee te doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.