Glas

Nieuws

Nieuwe eisen Spaanse beschermde gezonde tomaat

De eisen voor lycopeen, vitamine C en glans voor een EU-regiomerk voor Spaanse tomaten zijn aangepast.

Om tomaten de beschermde gebiedsbenaming ‘Tomate la Cañada’ te geven, hoeven telers niet voor alle tomatentypes meer te voldoen aan uiterst strenge maatstaven voor lycopeen en glans. Voor losse tomaten is de eis voor lycopeen juist strenger, blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. De richtlijn voor de teelt voor het vitamine C-gehalte is vervangen door vitamine E. Het gehalte van deze stof is stabieler. Het gehalte vitamine C neemt af bij afrijping, waardoor de gehaltes te veel schommelen.

Verzilting

De eisen voor glans en lycopeen liggen nog wel boven de standaardwaarden voor product uit het gebied zonder deze benaming. De aanpassing was nodig omdat telers moeite hadden het niveau te halen met voldoende vruchten.

De beschermde gebiedsbenaming is een Europese beschermingsmogelijkheid voor telers in een gebied. Het gaat in het geval van ‘Tomate la Cañada’ om tomaten uit de gebieden Campo de Nijar en Andarax-Almería. De watervoorraden in beide gebieden hebben te lijden onder problemen van verzilting, dat via irrigatie invloed heeft op de specifieke kenmerken van het product.

Invloed Middellandse Zee

Het afgebakende geografische gebied in de provincie Almería (zuidoosten van Spanje) wordt omsloten door bergketens en kampt daardoor met verdroging en verzilting, omdat het grenst aan het gebied van de Middellandse Zee.

Of registreer je om te kunnen reageren.