Glas

Nieuws

Nieuw komkommervirus lijkt gevestigd in Duitsland

Het schadelijke CABYV-virus in komkommer is verspreid in en buiten de Zuid-Duitse professionele teelt.

Dat blijkt uit een onderzoeksverslag van het Leibniz Institute DSMZ in het blad New Disease Reports. In de zomer werden op circa dertig komkommerbedrijven verschijnselen aangetroffen die duidden op het Cucurbit aphid-born yellows virus (CABYV). Dat virus kost soms veel productie omdat bloemen afvallen en groei geremd wordt.

Beeld van CABYV-besmetting in de rij. - Foto: G&F
Beeld van CABYV-besmetting in de rij. - Foto: G&F

Virus gevestigd

Een steekproef heeft de verdenking aangetoond, blijkt uit het onderzoeksverslag. Ook proeven van tuintjes in de open lucht in de omgeving van de bedrijven toont het virus aan in onder meer courgette en pompoen. Ook in andere landen in Midden-Europa en Frankrijk is het virus al eerder gevonden. De onderzoekers gaan uit van een verdere verspreiding van het virus dat wordt overgedragen door enkele bladluissoorten. Het CABYV-virus zal zich daardoor naar verwachting blijvend vestigen in Duitsland, stellen de onderzoekers. Binnen Europa heeft het virus geen hoge bestrijdingstatus omdat het al veelvuldig voorkomt in Zuid-Europa.

Dubbele besmetting

In de proeven van buitenteelt komkommer, courgette en pompoen werd regelmatig een dubbele virusbesmetting aangetroffen. Naast CABYV werden virussen aangetroffen als Watermelon mosaic virus en het Cucumber green mottle mosaic virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.