Glas

Nieuws

Minister mag steviger ingrijpen bij uitbraak

Bij een besmetting van een gewas met een quarantaineorganisme krijgt de minister van landbouw extra bevoegdheden.

Dat blijkt uit een voorstel voor een wetswijziging in de Eerste Kamer. De wijzigingen zijn bedoeld om de plantgezondheid te waarborgen, maar ook om de handhaving te versterken. De fytosanitaire maatregelen mogen verder gaan dan onder de oude regels, blijkt uit het voorstel. De minister kan ze opleggen via ministeriële regeling, bijvoorbeeld het afbakenen van een gebied. De burgemeester van de betrokken gemeente moet meewerken aan de regelingen.

Nieuwe EU-verordening

De striktere regels zijn een direct gevolg van nieuwe Europese plantgezondheidsregels. De Europese Commissie heeft deze dwingend vastgelegd in een verordening. De NVWA voert de controles uit en zal beduidend meer contact hebben met het bedrijfsleven bij de nieuwe wetgeving. Die contacten zijn bovendien ‘complexer’. Zo kan de NVWA een bestuurlijke boete opleggen aan bedrijven van maximaal 10 procent van de jaaromzet, blijkt uit de tekst. Ook mogen ambtenaren woningen betreden zonder toestemming om monsters te nemen.

Schadelijk virus

Minister Schouten zei eerder deze maand in een plenair debat al dat ze bij uitbraken actief wil optreden. “Op het moment dat er bijvoorbeeld een schadelijk virus wordt gevonden, moet zeer snel worden gehandeld om adequaat technische bepalingen vast te stellen en om verdere verspreiding en schade voor ondernemers te voorkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.